Mardin Kızıltepe’de Küpler ve Tarihi Kalıntılar…

08 Ekim 2009 – 21:45

Mardin’in Kızıltepe ilçesine baÄŸlı Sürekli köyünde geçen hafta yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan altın küpten sonra devam eden kazı çalışmalarında iki küp daha ortaya çıkarıldı.

Sürekli köyünde arkeologların yaptığı kazı esnasında içi muska, gümüş kolye ve sikke dolusu iki küp daha toprak altından çıkarıldı. Şu ana kadar Sürekli köyünde yapılan kazlarda Milattan önce 3 bin yılına ait bir höyüğün izine rastlandığı açıklandı.

Mardin Müze Ä°l Müdürü Nihat ErdoÄŸan, Sürekli köyündeki kazılarda toplam 104 tanesi altın sikke olmak üzere, 300 parça gümüş, bronz sikke, boncuk, bilezik ve ziynet eÅŸyasından oluÅŸan kültür varlıklarına ulaÅŸtıklarını söyledi. Sürekli köyünü sit alanı içerisine almak için çalışma baÅŸlattıklarını ifade eden ErdoÄŸan, “Kazı çalışmaları yaklaşık 2 hafta daha sürebilir. Kazıda küçük toprak kâseler içerisinde bulunan kültür varlıklarının Bizans, Ä°lhanlılar ve Eyyübiler dönemine ait olduÄŸuna dair bilgilere ulaÅŸtık. Burada önemli tarihi bulguları gün ışığına çıkarmak için büyük çaba sarf ediyoruz.” dedi.

KÖYDE HÖYÜK BULUNDU

Kazıların devam ettiÄŸini dile getiren Arkeolog Nizamettin Orhan ise mimari kültürleri ortaya çıkarmak için çalıştıklarını, kazıların 2 hafta daha sürebileceÄŸini aktardı. Orhan, “Köyün içinde höyük bulundu. Köy çok zengin bir kültüre sahip. Bu zenginliÄŸi ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle köyün sit alanı içerisine alınması için uÄŸraşıyoruz.” diye konuÅŸtu.

MUSKA VE GÜMÜŞ SİKKELER UZMANLAR TARAFINDAN İNCELENİYOR

Kazılarda ortaya çıkarılan ve 13. yüzyılda hüküm süren Ä°lhanlılar dönemine ait olduÄŸu anlaşılan muska ve gümüş sikkeler Mardin Müzesi’nde koruma altına alındı.

Mardin Müzesi’nde görevli arkeolog ve restoratör ve konservatör uzmanları, bulunan eserleri incelemeye aldı. Paslanan eserlerin üzerindeki toprağın müze görevlileri tarafından titizlikle temizlendiÄŸi bildirildi.

Çalışmalara katılan Restoratör-Konservatör Vural Züngür, uzun süre toprağın altında kalması nedeniyle gümüş sikke ve muskaların üzerinde oksitlenme meydana geldiğini belirtti.

KAYNAK

  1. “Mardin Kızıltepe’de Küpler ve Tarihi Kalıntılar…” Yorumsuz

  2. İlkbaharın içimizi ısıtan ilk güneşi toprakla buluştuğunda sanki daha önceden anlaşmış gibi önceki yıldan toprak altına saklanmış tohumlarla ince bir iltişim yolu kurar, filizlenmeler başlar.Doğanın her tarfında içten içe bir sevinç gün yüzüne çıkar.

    yosuncan1 18 Mart 2009

  3. Ä°simsiz kahraman,kinderip aÅŸkı ile tutuÅŸan yüreklerimizi yine alev alev yaktın.Kinderip’in kışı,yazı,baharı,ayrı ayrı güzel….ah bir nasip olsa.! kinderipte bir bahar baÅŸlangıcı baÄŸ budasam,baÄŸ bozumundada MUTFAKLARA üzüm taşısam.eskisi gibi. Herkese selamlar…

    fehmi akyol 18 Mart 2009

  4. hoÅŸgeldin bahar diyorum ben de…….

    YusufKaplan 19 Mart 2009

  5. abicim her zaman ki gibi çok güzel bi işe el attınız tebrik ederim hepimiz baharı,yazı heycanla bekliyoruz

    sırma 20 Mart 2009

  6. resimler için tşk. ederim. hep böyle olsun.

    isimsiz kahraman 22 Mart 2009

  7. Resimler çok güzel olmuÅŸ çoookkkk teÅŸekkür ederizz inÅŸÅŸ seçimlerde köye gelirsekk bu güzelliklerii daha yakından görücezz (inÅŸ) baÅŸarılarınızın devamını dilerizz…

    Hude£ 25 Mart 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.