“Mardin” Araştırma Konusu Oldu…

03 Ekim 2009 – 18:41

Beldemizin yetiştirdiği ender insanlardan, araştırmacı-eğitimci Dr. Veysi Günal’ın doktora tezi konusu “Mardin” oldu. Hepimizi yakından ilgilendiren bu araştırma yazısının özetini sizlerle paylaşmak istedik.

MARDİN İLİNDE KÜLTÜREL ÇEKİCİLİKLER VE

TURİZM AMAÇLI KULLANIM OLANAKLARI

Doktora tezi Veysi Günal

ÖZET

Araştırma sahası önemli tarihi ve folklorik değerlere sahiptir. İlde, Hıristiyanlık kültürel mirasını yansıtan çok sayıda manastır ve kilise bulunmaktadır. Ayrıca Türk-İslam eserleri de yoğunluk kazanmaktadır. Öte yandan, geleneksel evler, el sanatları, yeme-içme kültürü gibi öğeler, Mardin ve Midyat gibi yerleşmelerin fiziksel görünümlerinin kültürel peyzaja dönüşmesini sağlayan unsurlar olmuştur.

Araştırma sahasındaki kültürel turizm potansiyelinin daha iyi değerlendirilebilmesi için bazı hususların dikkate alınması gerekir. Öncelikle, araştırma sahasını kapsayan bir “turizm yönetim kurulu” oluşturulmalıdır. Turizm altyapısının turistik ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlenmesi ikinci aşamayı oluşturmaktadır. Öte yandan söz konusu kurul tarafından pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gerekir. Bunun için de, araştırma sahasına uygun bir imaj ve marka oluşturulması, hitap edilecek turizm pazarının belirlenmesi, hedef pazar tiplerinin saptanması, tanıtım programının ortaya konması, turizm bilgi hizmetlerinin sağlanması önemli konular arasındadır. Ancak bütün bunların yapılabilmesi kültürel varlıkların korunmasına yönelik önlemlerin alınmasına bağlıdır.

Öte yandan turizmin başarılı olabilmesi için, var olan kültürel çekiciliklerin değişen turizm anlayışına göre düzenlenmesi ve bunlara birer turistik ürün özelliğinin kazandırılması da gerekir. Bu bağlamda, zengin kültürel öğelerin turistler için deneyimsel tüketime uygun hale getirilmesi bir zorunluluktur.

Araştırma yazısının tamamına  ulaşmak için BURAYA tıklayınız…

  1. ““Mardin” Araştırma Konusu Oldu…” 2 Yorum

  2. Dr. veysi hocamızla gururluyuz

    ömer günal 3 Ekim 2009

  3. hocamızı can-ı gönülden tebrik ederim. işte üniversite mezunlarımızdan beklentimiz budur. bu ve bunun gibi araştırmalar çok önem taşır. konu-yer önemli değil… biz de artık belde insanımızı güzel yerlerde görmek istiyoruz. nice çalışmalara. saygılar

    Admin 3 Ekim 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.