Mıhellemiler Araştırma Konusu Oldu…

14 Haziran 2009 – 16:02

Hoşgörü ve medeniyet merkezi olan Mercimekli (Habsnas) köyü tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Daha önceden yurt içi ve yurt dışından çok sayıda saygın kişiyi misafir eden Mıhellemi Diyalog Derneği, bugün de Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ı ağırladı.

 

İncelemelerde bulunmak üzere Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Genel Sekreter Murat Dilmen, Genel Sekreter Yardımcısı Şahin Arpağ ve Midyat Meslek Yüksekokulu Müdürü Mesut Eriker ve Öğretim Görevlisi Ömer Türk köyü ziyaret etti.

 

Dünya’da bir tek Türkiye’nin Midyat’a bağlı Mercimekli (Habsnas) Köyü’nde bulunan Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği’nin azimli ve gayretli çalışmaları semeresini vermeye başladı. Günümüzde Türkçe, Mıhellemice, Süryanice ve Kürtçe dilini tüm köylü bazında konuşan ve bu kültürleri yaşatan Mercimekli (Habsnas) Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ı da kendine hayran bıraktı.

 

Mıhellemiler’in ülkemizde ve dünyada tanınmasına en çok katkıda bulunan Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile yaptığı görüşmede Mercimekli Köyü ile ilgili tarihi ve kültürel konularda araştırma yapılmasını istedi. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü, YÖK Başkanı Özcan’ın talimatı üzerine köyü ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

Köy Muhtarı Bedrettin Demir, Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ve dernek üyeleri tarafından karşılanan heyet, daha sonra tarihi ve yüksek bir mimari değeri olan dernek binasına geçtiler. Ziyarette derneğin faaliyetleri ve Mıhellemilik hakkında bilgi alan araştırma heyeti daha sonra köylülerin kendi imkânlarıyla Nahit katori taşından bölge mimarisine uygun bir tarzda inşa ettikleri şah eser Habsnas Camiini ve Mor Şemun Zeyte Kilisesini ziyaret etti. Cami ve kilisenin mimarisine hayranlıklarını dile getiren heyet, tüm dünya insanları için iyi niyet temennisinde bulundular.

 

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, köyde yaptığı incelemelerden sonra, konu ile ilgili yüksek lisans tezi ve yörede konuşulan Arapça lehçeleri ile ilgili sempozyumların yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Omay, “Mardin ve Midyat’taki Arapça konuşan insanların kökenleri ve tarihleriyle ilgili çalışmalar ve sempozyumları başlatmamız gerekiyor. Buradaki Mıhellemi kardeşlerimizle yaptığımız görüşmelerden bunu anladık” dedi.

 

Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan ise, “Binlerce yıldır Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan ve nüfusları 500 bin civarında olan Mıhellemiler Üniversite tezlerine araştırma konusu olacak. Tarihin gizli sayfalarında tozlanan Mıhellemiler, bilimsel araştırmalarla bundan sonra Türkiye’nin zengin kültür sofrasında yerini alacak. Bölgede en eski Mıhellemi yerleşim yeri olarak bilinen köyde ayrıca yöredeki bütün kültürlere ait diller konuşulmakta, varlıkları M.Ö. 2000’li yıllara uzanan Şemsi ve Kameriler’e ait mabetler ve mezarlıklar bulunmakta…” diye konuştu.

 

Mıhellemi Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, derneği ziyaret eden ve köyde incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’a plaket sundu. Köylü ve dernek üyeleriyle vedalaşan heyet köyden uğurlandı.

 

KAYNAK: MİDYAT HABUR

  1. “Mıhellemiler Araştırma Konusu Oldu…” 8 Yorum

  2. Konunun Bilimsel bir ziyaret olması hasebiyle; 14.06.2009 tarihinde (Dün) ÖSS sınavlarına iştirak eden bütün öğrenci kardeşlerimize şimdiden yolları açık olsun dileklerimi gönderiyorum. Dinler, Diller ve medeniyetler arası diyalog konusunda daha kapsamlı bilgiye sahip olmak üzere özellikle keşfedilmesi ve hatırlanması noktasında MIHELMİ Derneğini ve onun Başkanı olan Sayın Mehmet Ali ASLAN’ı ziyaret etme lutfunda bulunan, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Serdar Bedii OMAY hocamızın derneği teşrifleri bizleri çok memnun etmiştir.Şahsım ve Mıhelmi kardeşlerim adına kendilerini tebrik ediyoruz. Son derece önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bölgenin çok önemli unsurları olan ve sizlerinde yazınızda açıkladığınız gibi sayıları 500 Bine yakın olan ve bugüne kadar nasıl ihmal edildiği herkesin malumudur. Temennimiz şudurki; artık bu topluluğu herkesin görmesi ve gerekli olan önemi vermesidir. Kültürümüzü kamuoyu ile paylaşmak adına iletişim araçlarından istifade edebilmek için mıhelmi Derneği Başkanı Sayın Mehmet Ali ASLAN ve Akil, kanaat önderleri insanlarımıza çok önemli görevler düştüğünü düşünmekteyim. Hatırlanacağı üzere TRT ŞEŞ (TRT 6) Devletimiz tarafından kurulduğunda aynı kanalda gün içerisinde bir kaç saatte Bölgesel Arapça yayın yapılacağı hususunda yine Devlet Büyüklerimizin ifadesi ile açıklanmıştı. Ancak arapça yayın yapılabilmesi için, Sayın Prof.Dr. Serdar Bedii OMAY hocamızında desteklediği,Arapça Lehçesi ile ilgili sempozyum ve onu destekleyici bir takım çalışma zaruriyeti kaçınılmazdır. Televizyonda arapça yayın projesinin hayata geçebilmesi bu tür çalışmaların önemini herkes kavramalı kanaatindeyim. Aksi takdirde yerel dilde yayın çok zorlaşır. Bu itibarla gençlerimizin bu tür sempozyum ve farklı olabilecek etkinliklere çok önem vermeleri gerekmektedir. Tekrar Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Serdar Bedii OMAY hocamıza bu anlamlı ziyaretlerinden ötürü kendilerine saygılarımı sunar, yapacakları katkılarından dolayı şükranlarımı arz ederim. SAYGILARIMLA.

    Ramazan TAŞTEKİN 15 Haziran 2009

  3. Komşumuz ve akrabamız(HEPSINES) MERCİMEKLİköyü,ülkemiz hizmetine gönderdiği müstesna şahsiyetlerin ve dostların yetiştiği güzel ve tarihi köylerimizdendir.çeşitli dil ve dinlerin bir arada barındığı küçük bir midyat olarak’da adlandırılabilir.Yazıya ekleme yaparak haddimi aşmak istemem,SAĞLIK BAKANLIĞINDA Sn. Ziver DEMİR ve İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDA Sn.Abdulkadir GÜL bu köyde doğmuş değerli muhallemi bürokratlardandır.

    fehmi akyol 15 Haziran 2009

  4. SAYGILARIMLA

    fehmi akyol 15 Haziran 2009

  5. Sevgili ADMİN, saat 16.15 itibarıyla yazınıza yapmış olduğum yorumun yayınlanmadığı görülmüştür. Acaba yorumun içeriğinde bilmeyerek bir hata veya kusurmu görüldü.Öz eleştirinizi Elektronik posta adresimde paylaşırsanız sevinirim. Saygı ve Sevgilerimi sunarım.

    Ramazan TAŞTEKİN 15 Haziran 2009

  6. Sayın Ramazan bey yorumlara onay vermek için önce okumak gerekli.Yönetici arkadaşlarında kendi günlük işleri olabiliyor yani yazıların okunup onaylanma işi bazen hemen olamıyor.
    Ayrıca aydınlatıcı yorumunuz için teşekkür ederiz.

    yosuncan1 17 Haziran 2009

  7. s.a çok değerli site yöneticileri ve site ziyaretçileri.öncelikle bu kendine has bir güzelliği olan site ailesini tebrik ediyor ve yayın hayatının ilele ebed devam etmesini diliyorum.Bİz MIHELLEMİ DERNEĞİ ile ilgili yorumları dikkatli okudum teşşekkür ederim. herkesin şunu bilmesini isterim derneğimiz ve kendi sitemiz bölge tarihi kültürü coğrafyası ve dilleri üzerinde genişçe kapsamlı bir araştırma yapmaktadır.bu bilgiler yeri geldikçe tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır. Mıhellemilerle ilgili haberler daha çok midyathabur. com ile mhalmi.com’da çıkıyor. midyathabur’dan kopyalama imkanı olduğu için ,sitenize kopyalamnız faydalı olacaktır. FİEMENALLAH. M.ALİ ASLAN – MIHELLEMİ DİNLER DİLLER EV MEDENİYETLER ARASI DİYALOG DERNEĞİ HİZMETKARI – MEHMET ALİ ASLAN

    m.ali aslan 17 Haziran 2009

  8. sn.M.Ali Aslan,
    öncelikle sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.Kinderip Net olarak imkanlar elverdiği oranda hem beldemizin hemde tüm mıhelmi kültürünün tanıtımını öncelikli amaçlamaktayız.Bu doğrultuda katkı sağlayacak her türlü öneriler değerlendirilecektir.

    isimsiz kahraman 17 Haziran 2009

  9. selam ben senay, gercekten super bir blog, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim…

    Rürup Rente 25 Eylül 2010

Yorum yapmak için giriş yapınız.