Kinderip’te Ticaret ve Ä°lk Tüccarlar

26 Åžubat 2009 – 00:07

    

         Yola ve kasabaya yakınlığı nedeniyle, şehir ve kasabaya uzak köyler için, KİNDERİP şehir demektir. Ulaşım ve ürettiğini pazarlama imkanı bulunmayan bu köyler odunlarını,sebze ve meyvelerini,buğday-arpa-mercimek-nohut-kuru üzüm gibi mallarının fazlasını da Kinderip’e getirir  satardı. Malları alanlar,kasaba ve şehirlere götürür tekel veya büyük tüccara devrederdi.Böylece köyün bir alışveriş merkezi haline gelmesi sağlanır ve insanlar bundan sebeplenirdi.  

           Uzun yıllar önce, TÜTÜN ticareti bölgede çok önemliydi.Tekel, sigara üretimi ve diğer tütün ürünlerinin işlenmesinde  bugünkü kadar başarılı olmadığından,halk MUŞ, ADIYAMAN,MARDİRİR GURZ  bölgesinde yetişen ham tütünleri kendi imkanlarıyla işler ve tüketirdi.Bu tütünlerin ekilmesi,tüketilmesi ve satışı yasak olduğundan,Tekel’in kolcuları bazen Camilere girip vatandaşın tütün tabakasına el koyarlardı.

       Her şeye rağmen 60-70 yıl önce,Tütünün ticareti yapılır,hatta rahvan atların sırtında, Suriye’ye ve daha bir çok bölge iline taşınırdı.

            Canlı hayvan ,Kasaplık hayvan derisi ve bağırsağı,Gazyağı,El yapımı testi ve her türlü sebzenin pazarlandığı ve pazarlanmasının yapıldığı yer kinderip.

             İnşaat taşeronluğu,taş kırma ve kesme,taş yapımı, kuyu açma,

            Köyümün bu ticaret erbabını isim lakap ve şöhretleriyle açıklamak istiyorum.Bu tür yazıları yazmamızın ana maksadı,yıllar önce köyümüzde kim ne yaparmış? işler nasıl yürürmüş? Bu işleri yapanlar, birimizin babası, belki dedesi, belki de amcası, dayısı. İşte onları yıllar sonra hatırlamak ve Rahmetle anmak içindir. UNUTULMASINLAR…

        İŞTE,

         Rahvan atların usta binicileri,Merhum Aziz AHMEDUNE ve Yusuf AZİZ(Aziz  ve oğlu Yusuf KAPLAN)

         Hayvan ve Gaz yağı ticaretinin erbabı HACCİ ŞEHO ABID(Şeho TEZCAN)

         Nohut mercimek,Kuru Üzüm Tüccarı,İnşaat Taşeronu HISO IBRAHİMKE,

 ( Hüseyin UÇAN)

          Kamyonculukta ve sonraki yıllarda Uluslar arası taşımacılıkta ilk  isimler Yusuf SAĞLAM(tüne) ve abisi Mehmet SAĞLAM, Bunlardan sonra birçok kardeşimiz nakliyecilik ve uluslar arası taşımacılık konusuna girdiysede,kuzey irakta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle,teşebbüslerini başka alanlara kaydırmıştır.

           Otobüs işletmeciliğinde ilk müteşebbis, Hacci Bahri AKMAN

          Kinderip’te ticari zekası ve medeni cesareti yüksek insanlar her zaman olmuştur.Bugün ülkemizin birçok şehrinde Örneğin. İstanbul, Mersin, Gaziantep ve Midyat ta bulunan kuyumcu atölyeleri, vitrinler ve altın toptan satış birimleri köyümüzden yetişmiş genç ve dinamik insanlarca büyük bir başarı ile işletilmektedir.Bu genç kardeşlerimize başarı dileğimizi iletiyoruz.

Fehmi Akyol

  1. “Kinderip’te Ticaret ve Ä°lk Tüccarlar” 8 Yorum

  2. Kültürümüzün gün ışığına çıkmasını büyük katkı saÄŸlayacak çalışmalardan bir halka daha…
    Fehmi amcamıza katkılarından dolayı,sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

    isimsiz kahraman 26 Åžubat 2009

  3. Fehmi amca sen gerçekten bizim için bir ışıksın.. daha ne diyebilirim ki

    YusufKaplan 26 Åžubat 2009

  4. Asıl Işık sizlersiniz,bana bu olanağı sağladınız. Amcalarımızı,abilerimizi,dedelerimizi,yıllar sonra rahmet ve saygı ile anmama yardımcı oldunuz.Daha birçok konuda sizlerle beraber olacağımı düşünmekteyim belki,bildiklerim sınırlı olabilir ama,büyüklerimizin emeği sınırsızdır ve birgün onları anlatacak başka kardeşlerim de olacak.İNŞAALLAH

    fehmi akyol 26 Åžubat 2009

  5. fehmi amca çok güzel şeyler bunlar.ama başka şeylerde bekliyoruz.

    MARDÄ°NLÄ° 26 Åžubat 2009

  6. ya yorumlar çok geç onaylanıyo

    MARDÄ°NLÄ° 26 Åžubat 2009

  7. çok güzelmiÅŸ… tebrik ederim

    ömer 26 Şubat 2009

  8. neredeyse heceleyerek okudum buyuk bir zevkle.muthis keyif aldim.dedem aziz ahmedunenin rahvan ati binicigindeki ustaligini ben devralmis olmayayim muthis keyif aliyorum.onun zevkini mercedese degistirmem.harikaydi fehmi amca yuregine saglik allah var etsin.

    ibrahim pala 26 Åžubat 2009

  9. Fehmi AMCA bu çok güzel, aydınlatıcı yazılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Yazılarınız bizleri hem aydınlatıyor hemde gurur ve heyacan veriyor.
    Bize değerli zamanızı ayırıp,bizleri aydınlatma konusunda gösterdiğiniz ilgi ve çaba dan dolayı size minnettarız.Siz bizim için çok değerlisiniz.Saygılar

    Adnan ÅžAHÄ°N 28 Åžubat 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.