BÄ°R ADAM VE ZENGÄ°NLERÄ°MÄ°Z

28 Ocak 2009 – 01:34

 

Söğütlü İlköğretim Okulu Müdürlüğüne geldiğim 15 Kasım 1996 tarihinde okulumda sürekli yenilikler yapmak ve asla yılgınlığa düşmeme düşüncesindeydim. Bir yığın tabuyu yıkma düşüncesini taşıyordum, nitekim de ilerleyen dönemlerde yığınlarca tabu yıkıldı.

              Alışılagelmiş kuralları yerle bir etmeyi başarmış fakat birçok sosyal etkinliği bir türlü istediğim şekilde gerçekleştiremiyordum. İmkansızlıklar çoğu zaman moralsizliğe ve yılgınlığa sürüklese de aralıksız bu engelleri aşma metotları arıyordum. Gece yarılarına kadar muhtelif yerlere okulumuzun imkansızlıklar içindeki durumunu yazıyordum.

             Bir gün aynı anda Deniz Fenerine ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine yazılar yazdım. Aradan uzunca bir süre geçtikten sonra bana bir mailin geldiğini gördüm. Yazan Ferhat ŞENATALAR isminde biriydi. ÇYDD’den bizim ihtiyaçlarımızı öğrenmiş ve bizzat kendisi ilgilenmişti. Bana istediğim bilgisayar ile diğer araç ve gereçleri nerede kullanacağımı soruyordu. Ben de kendilerine ilgili cevabı yazdım. Aradan bir hafta gibi kısa bir süre geçmişti ki, bir kargodan aradılar ve iki adet bilgisayar, çok fonksiyonlu yazıcı göndermişti. O günün şartlarında bunlar müthişti. Faksımız, fotokopi özelliği olan bir yazıcımız bilgisayarlarımız olmuştu, bunlar merkezi okulların çoğunda yoktu.

             İlerleyen dönemlerde okulumuzu ziyaret etti, okulumuzun üstüne bir kat çıkma sözü verdi, yeni okul programa alınınca okul yapım işini okulu olmayan Kuyucak Mezrasına kaydırdı. Orada kendi adıyla bir okul yaptı ve adeta umutsuzluk içinde umutlar yarattı.

              2005’te çıkan kanun doğrultusunda Acırlı Atatürk İlköğretim Okuluna gittim, orada da okuluma her türlü yardımı yaptı, defalarca ziyaret etti. Tüm umutlarımı yitirdiğin anlarda yaptığı yardımlarla ve katkılarla adeta yoktan yeni umutlar yarattı. Söğütlü Fatih İlköğretim Okulu’na döndüğümde de yine bilgisayarlar, yazıcılar, faks, telefon, halkoyunları kıyafetleri, müthiş ses cihazları, müzik aletleri, eğitim cd leri, ansiklopediler, kitaplar ile Ana Sınıfına da büyük katkıları oldu. Hala da olmaya devam etmektedir, özel okulu aşan bir imkanlar dizisini bizlere zaman içinde yaratacağını sürekli dile getirmekte ve bu yolda ilerlemektedir.        

 

       Midyat’ta Ortaöğretim kız yurtlarının yapımında da temel taşlardan en önemlisi idi. Özellikle Midyat Kız Meslek Lisesi’ni umutsuzluklardan umutlara taşıdı. Uğraşılarını anlatmak ciltleri gerektirir.

              Bu müthiş bir adam, ta İstanbul’dan kalkıp memleketimin okulları için  geliyor, gah kendisi yardım eder, gah başkalarına yardım yaptırır. Yaşlı ama, büyük bir enerji sahibi.

              Bizim varlıklı para babaları bırakın bir okula yardım etmeyi kendi çocuklarının kitaplarını alamayacak kadar ihmalkar ve cimrilikle gün geçirirken, bu adam ışıkların söndüğü her anda bize ışık oldu.

 

              Ya varlıklı Söğütlülüler Midyatlılar neredesiniz? Geleceğe değilse neye? Bugün değil ise ne zaman?

 

              Teşekkürler Ferhat Hocam. Teşekkürler katkısı olan herkese…

               

Yazı: Davut KAPLAN

  1. “BÄ°R ADAM VE ZENGÄ°NLERÄ°MÄ°Z” 12 Yorum

  2. deÄŸerli hocama;
    gerek beldemiz ve gerek çevre beldelerimize yaptığınız fedakarlıklar için sizlere sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım.
    böyle değerli insanlarımızın, büyüklerimizin destekleri gurur verici. gelişme sürecindeki beldelerimize ellerinden geldiğince yardım etmeyi ihmal etmeyen bu güzel ve bir okadarda değerli insanlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum.
    beldemizde ve de çevre beldelerde bulunan sözde zengin insanlarımıza gelince bakın özellikle sözde diyorum çünkü asıl zenginlik insanın iç dünyasının zenginliğidir. bu tür insanların okullara yardım etmeleri gerektiğinin bilincinde de olmaya bilirler.
    ama farkında olup yapmayanlar da var hocam sizinde dediÄŸiniz gibi kendi geleceklerini, öz evlatlarının okul giderlerini görmezden gelenlere diyecek tek söz buluyorum …

    yazıklarolsun sizlere.

    orhan ÅŸahin 28 Ocak 2009

  3. beldemizin zenginleri maalesef dayanışma ve yardımlaşma duygusundan yoksunlar. bırakın okullara yardımı köydeki yoksullara bile yardım etmiyorlar. öyle zenginler var ki yolda bulunanları elverişsiz hava şartlarında bile arabaları bomboş olmasına rğmen bindirmiyorlar. hatta selam vermekten bile acizler. ellerinden gelse çocuk yardımı ve yeşilkart alacaklar.

    VEYSİ YEŞİLYURT 28 Ocak 2009

  4. sevgili yesilyurt sevgili sahin koyun zenginleri fakirlere yardim efmiyor kanaatine nasil vardiniz bilmiyorum ancak cok yanildiginizi soylemek istiyorum.ummadiginiz kadar yardimlar yapiliyor aciklamakmi lazim sizce yapilan yardimlari. yoksa allah ve kul arasinda kalmasimi lazim

    arman 28 Ocak 2009

  5. beldede olmadığınız için bilmiyorsunuz. “ayinesi iÅŸtir kiÅŸinin, lafına bakılmaz” bilmem anlatabildim mi.

    VEYSİ YEŞİLYURT 28 Ocak 2009

  6. sn. arman
    para vermek yardım ettikleri anlamına gelmez.
    maddiyattan cok manevi yardım onemli…

    Admin 28 Ocak 2009

  7. veysi hocama katılıyorum.. ayrıca ellerinden gelmi ve yeşil kart almış çoğu kişi.. gidin sorun kaç kuyumcunun yeşil kartı var..

    yusuf kaplan 29 Ocak 2009

  8. bunca yıldır köyde yaşamama rağmen buu yardımları ne gördüm ne de duydum. harhalde bu yardımlar o kadar gizli ki alan kişinin haberi olmuyor.
    Ferhat şenatalar ı şahsen tanıyorum. beldemizde onun gibi biri olsa beldemizde eğitim tavan yapardı. saygılar.
    kinderip. net
    forum moderatörü

    yosuncan1 29 Ocak 2009

  9. ArkadaÅŸlar,Köyümüzde sadaka verme geleneÄŸi,çok yaygındır.Hatta cuma akÅŸamları yediÄŸinden komÅŸusuna ikram etmiyen yoktur.Harman ürünlerinin zekatı verilmedikçe ambara taşımazlar.DAVUT ÖĞRETMENÄ°M bunu biliyor ve DÄ°YORKÄ°!,EĞİTÄ°M KURUMLARI DA KUTSALDIR. ONLARA YAPILACAK YARDIM,DA SADAKADIR,ZEKAT GÄ°BÄ°DÄ°R. ALLAH ONADA SEVAP YAZAR.Ä°ÅžTE HALKIMIZIN BUNUN BÖYLE OLDUÄžUNA Ä°NANMASINA VE YARDIMLAÅžMA GELENEĞİNÄ°N İÇİNE ALINMASINI SAÄžLIYALIM DÄ°YOR.Bende onu bu çabaşından dolayı kutluyorum öğretmenime en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum. ( Öğretmenim.Okulumun kırık sobasına evden çok odun taşıdım )siz ve sizin gibiler köyümün maküs talihini deÄŸiÅŸtirdiniz…

    fehmi akyol 29 Ocak 2009

  10. deÄŸerli arman kardeÅŸim,
    diyorsun ki “allah ve kul arasinda kalmasimi lazim”
    tabiki haklısın aralarında kalsın ona bişey dediğimiz yok. güzelde düşünüyorsun. ama inanki yardımı alan olmuş olsa belki ben belde dışında olduğum için görmüyorumdur ama beldede yaşayan insanlar bunun farkına varırlardı.
    zaten genelide kast etmiyoruz elbetteki yardım yapan vardır.
    Allah onlardan razı olsun birini bin yapsın.

    ama genele bakıldığında yardımlar çok ama çok az.

    orhan ÅŸahin 29 Ocak 2009

  11. AYRICA,Benim köylüm alicenaptır. Köyüne, Okuluna, yapılan Hiç bir hizmeti karşılıksız ve ödülsüz bırakmaz.

    fehmi akyol 29 Ocak 2009

  12. Sayın Arman,
    Sizin kim olduğunuzu tam bilmiyorum, nerede yaşadığınızı da. Ancak ben belde halkıyla günlük yaşıyorum ve günlük ilişkilerin içindeyim. Fehmi Ağabeyimizin dediği gibi sadaka kültürümüz vardır, ama yıllarca çocuğunun kitaplarını almayan kuyumcularımız vardı. Kahveye, keyfe, sigaraya verdiğimiz paranın yüzde birini çocuklarımıza ayırsak kıyamet mi kopar.
    Ä°ki sene önce pakistan depremi için gıda toplandı, o cimri dediÄŸimiz Acırlı’dan bir kamyon dolusu kaliteli gıda giderken söğütlü’den yarım minibüs bile gitmemiÅŸti. Maalesef bugünkü söğütlü bitik, geçen cuma cami kapısındaki bir yaÅŸlı dilencinin mendiline baktım 35 kuruÅŸ vardı, camiden en az 300 kiÅŸi çıkmıştı oysa.

    davut kaplan 6 Åžubat 2009

  13. segili davut kaplan ben sizin ogretmen oldugunuzu kimlerden oldugunuzu biliyorum.sizi seviyor ve takdir ediyorum.yorumunuzá gelince sanirim ben birkac gun once yaptigim yorumla ilgilidir,galiba yanlis anlasildim benim maksadim dostlar yorum yaparken lutfen genelleme yapilmamasidir.maddiyatla alakali deyildir.mulku allah verir mulku olanlar comert olmali elbette size katiliyorum.sevgilerimle arman

    arman 7 Åžubat 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.