Abbaralar

27 Ocak 2009 – 06:47

Beldemizde sokaklar “Abbara” denilen tünellerle birbirine baÄŸlanır. Birbirine paralel uzanıp daracık sokakların abbaralarla birbirine baÄŸlandığı mahallelerde, her evin çatısı, bir yukarıdaki eve teras vazifesi de görüyor. Beldemizde abbaralar yazın kavuran güneÅŸten bir an olsun kaçabileceÄŸiniz serin ve kuytu yerlerken kışın ise kar, yaÄŸmur ve fırtınadan kaçmak için sığınacağınız yegane mekanlardır. Yazın abbaralar çok serin olurdu. Bu yüzden güneÅŸin kızıştığı vakitler abbaralar insanlarla dolardı. Sokağın en çıkmaz ve kuytu yerinde yeni bir geleceÄŸe açılan kapılardır,abbaralar. Abbaralar denilen tünellerin üstünde evler bulunur. bu ÅŸekilde o ev sahiplari arsa almadan evlerini yapıyorlardı.

Abbaralar sokaklar arası geçişin kolay olmasını sağlamıştır.
Bir sokakta yürürken bir oturma odasının altından geçebilirsiniz. Gerçekten abbaralar üstü bir evin odası olan tünellerdir. Küçüklüğümüzde yaz sıcağından korunmak ve oyun oynamak için abbaralara sığınırdık. Orada bilye oynardık. Bazılarımız ise gazozun metal  kapaklarıyla oynuyordu. Bazen birbirlerine aşık olan abilerimiz ve ablalarımızın gizlice buluştuğu ve mektuplaştığı yer olmuştur abbaralar. Ama gece ışıklandırma olmadığı için çok karanlık olurdu. Bu yüzden geceleri oradan korkarak geçerdik.
Beldemizde en popüler abbara üzerinde mahmut sırhaninin mirasçılarına ait evlerinin bulunduğu abbaradır. belki de beldemizin en uzun abbarası burasıdır.

Yazı: Veysi Yeşilyurt (Eğitimci)

  1. “Abbaralar” 6 Yorum

  2. Eskiden abbaraların ömeni çoktu.özellikle Ramazan ayının sıcak günlere denk geldiği yıllarda,abbaraların altları dolup taşardı.Yaşlılar çamurdan yapılan seki(Dıkkı)lerde sohbet ederken çocuklarda serin havasında çeşitli oyunlar oynardı.
    TeÅŸekkürler veysi öğretmenimize…

    isimsiz kahraman 27 Ocak 2009

  3. Abbaralar, köyümüzde yaşamsal önemi enbüyük ababara, ABBARIT BEYT DERVİŞ denilen ababaradır.
    Çok eski yıllarda yaz ve kış farketmez,sebze ve meyvelerin pazarlandığı,kasapların et kestiği, Köyümüzde ALO INNIMIŞ ın evdeki dükkanından başka yegane dükkanı BEŞİR amcanın yerinin bulunduğu,ilk defa radyo ve elektro gramafonun çalındığı bir yerdi.Kısacası Bugün pasaj adı verilen ticaret merkezleri ne ise,eskiden ABBARIT BEYT DERVİŞ DE oydu.
    İsimsiz kahraman,araştırmacı kişiliğin bizi her gün köyümüzün bir mekanına götürüyor.Bize bunları yaşattığın için sağol.Ama,Sevgililiren buluştuğu abbarayı hatırlayamadım.

    fehmi akyol 27 Ocak 2009

  4. Sevgili Veysi Yeşilyurt.Yorum yaparken,Sizin yerinize İsimsiz kahramana hitap ettiğimi son anda anladım.Affedersiniz.Araştırmacı kişiğiniz için, Tebriklerimi her ikiniz için yineliyorum.Ayrıca, size de sorayım,Sevgililerin buluştuğu abbara hangisiydi.

    fehmi akyol 27 Ocak 2009

  5. Fehmi amca hatayı düzeltmeseydiniz ben düzeltirdim.bizde size teşekkür ederiz.

    isimsiz kahraman 27 Ocak 2009

  6. mahmut sırhaninin abbarasında sevgililergizlice buluşur ve mektublaştığı söyleniyordu. ben görmedim ama arkadaşlarımız bu duruma tanık olduğunu söylüyorlardı. sık sık bizi destekleyen fehmi amca ve isimsiz kahramana teşekkürlerimi sunarım.

    VEYSİ YEŞİLYURT 27 Ocak 2009

  7. beldemizin bu güzide ve bi o kadar da tarihi yerlerini bu kadar güzel bir yazı ile bize tekrar tekrar o günleri hatırlatarak bir o kadar özlemle anmamızı sağladığınız için teşekkür ederiz.

    yosuncan1 27 Ocak 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.