Eskiden Beldemizde Barınma İhtiyacı Nasıl Karşılanırdı?

10 Kasım 2008 – 14:08

O günler konut ihtiyaçları tamamen köylünün el emeği göz nuru idi. Evlerin yapımında sadece taş, kireç ve toprak kullanılırdı. Bu ihtiyaçlar tamamen el emeği ile karşılandığı için bir kişinin veya ailenin tek başına bunları karşılamaları imkansızdı. Bu nedenle daha önce bahsettiğim gibi (imece) sıra ile bir birlerinin ihtiyaçlarını toplu halde karşılamak usulüne baş vurulurdu.

Genellikle kirecin hazırlanması için uygun bir yer gerekirdi. Mesela, taşı ve yakacağı bol olan bir yerde kireç ocakları kurulurdu (heybin ve çevresi gibi)… Kirecin hazırlanması çok meşakkatli bir işti. Çok büyük bir taş yığını içi boş ve bacası olacak şekilde düzenlenirdi, daha önceden kesilip kurutulan odunlar taş yığınının içine doldurulur. Yaklaşık üç gün arasız süre ile taşlar yakılır. Taşlar erir ve kireç özelliği kazanır, daha sonra inşaata uygun taşlar yine uzak yerlerden aylarca katır sırtlarında taşınır. Sadece inşaat malzemesinin temini yaklaşık bir yılı alırdı.

İnşaatın biçimlenmesi sırasında mutlaka ahıra, samanlığa, çeşitli iş aletleri için de boşluklar düşünülürdü. Duvarlar kalın odalar küçük, tuvaletler evin dışında tercih edilirdi. İnşaatın yapımı da ayrı bir güçtü. Nihayetinde inşaatın bütün aşamalarında ğüç birliği gerekirdi. Bu güç birliği ihtiyaca  göre karşılıksız sıra ile tekrarlanırdı.
Beldemizin tanıtım yazılarına devam edilecektir..

Yazı: İsimsiz Kahraman

Yorum yapmak için giriş yapınız.