Eskiden Beldemizde Giyim İhtiyacı Nasıl Karşılanırdı?

08 Ekim 2008 – 05:30

Daha öncede de belirttiÄŸim gibi belde halkı beslenme, barınma, giyim ve saÄŸlık ihtiyacını kendileri karşılardı. Mesela, eskiden el dokuma aleti vardı, tahminimce ona ‘dulep’ diyorlardı.
Eskiden daÄŸlık kesimlerde pamuk bile ekilirmiÅŸ, bundan kaç kiÅŸimizin haberi var?.. Pamuk ve yün “dulep” dediÄŸimiz aletle ipliÄŸe dönüştürülür. Hanımlarda bu ipleri örüp entari ÅŸeklinde elbiseler dikerlerdi. Ãœretim azlığı nedeniyle, her sene bir kiÅŸiye bir parça düşerdi. Ayakkabılık olarak da hepimizin bildiÄŸi deriden yapılan çarıklardı.

Yazı: İsimsiz Kahraman

Resim: Merdalli’s Facebook Groups

  1. “Eskiden Beldemizde Giyim Ä°htiyacı Nasıl Karşılanırdı?” 3 Yorum

  2. Sayın Ä°simsiz kahraman’a aydınlatıcı bilgilerinden dolayı çok teÅŸkkür ederiz. eskiye ait kültürümüzle ilgili bu tür bilgilerin sitede daha fazla olması lazım lütfen özellikle eski ile ilgili bilgileri olanlar paylaÅŸsınlar. ÅŸu an o bilgiler paylaşılmadıkça toprağın altındaki hazine gibidir. toprağın altındaki hazinennin hiç kimseye bir faydası yoktur.bizim kültürümüzün zenginliÄŸini bir an önce torağın üzerine çıkarmız lazım. bütün söğütlülerden istirhamımdır. tüm kinderiplilere selamlar.

    SAHÄ°NMEHMET 8 Ekim 2008

  3. Sevgili kardeÅŸim,Ona dulep deÄŸil.CUME derlerdi, DULEP MAÄžARADA KADINLARIN ÅžARKILAR EÅžLİĞİNDE Ä°P YAPMALARINA YARAYAN BÄ°R YUVARLAK TEZGAHTI bu tezgahta yapılan ÄžAZIL denilen pamuk iplikleri ‘köydeki su gölünün kenarında ayrıştırılır sonra makara haline getirildikten sonra,köyde önceleri SUFÄ° IBDALLA ve daha sonra onun ÇIRAÄžI merhum SILO HACCÄ° Ä°BDALLA tarafından cümelerde iÅŸlenerek HEM haline getirilirdi.kadınların kumaşını (IÅžMÃœNE ) denilen hırıstiyan kadın kırmızı ve mavi renklerle boyar,tahta kalıplarla çiçeklendirirdi.KADINLARIN PIÅžTIMALE ve SAYA erkeklerin IÅžLIG ve FISTENLERÄ° VARDI fıstenler izar IÅžLIGLER HEM den yapılırdı.kim olduÄŸunu bilmiyorum sana ve mensub olduÄŸun aileye sevgiler sunarım Fehmi AKYOL/MERSÄ°N

    fehmi akyol 19 Kasım 2008

  4. Sevgili kardeşim (isimsiz kahraman) ismini bilmek ve seninle köyüm ve geçmişle ilgili konularda sohbet etmek isterim.geçmişle ilgilenmen çok güzel.,yaşın 38 allah uzun ve sağlıklı ömür versin,köyümün ilk orta ve yüksek öğrenim gören insanları,YUSUF KITLE-NURİ ZABDIKO-MEHMET UÇAN DIR.Bizler daha sonra naçizane.bugün sizleri duyuyorum.köyümden hakim-doktor-mimar -mühendis ve çeşitli kedemelerde idareciler.eğitimli birçak genç kardeşim harikasınız dışardaki bir abiniz olarak sizinle ve köyümle gururlanıyorum.

    fehmi akyol 20 Kasım 2008

Yorum yapmak için giriş yapınız.