Yolculuk Mardin’e…

15 Nisan 2011 – 21:47

Tarih boyunca aralarında Sümerler, Akadlar, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliÄŸi yapan Mardin’in daracık sokaklarında yürürken her an tarihi bir yapıyla karşılaÅŸmak mümkün.

Kente gelen ziyaretçileri 600 yıllık Kırklar Kilisesi karşılar. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Artuklu dönemine ait 13. yüzyıl yapısı Latifiye Camisi, Zinciriye Medresesi ile 1. Cadde’de ustaların maharetli ellerinden çıkan telkari gümüş çalışmaları görülmeye deÄŸer.

Ayrıca 1. Cadde’de 200 yıllık ve hala postane binası olarak kullanılan tarihi yapı, hemen karşısında Åžehidiye Medresesi, Hz. Muhammed‘in ayak izinin bulunduÄŸu Sıttiradviye Medresesi, Ulu Cami Mahallesi’ndeki Ulu Cami ve Deyrulzafaran Manastırı, Mardin‘e gelen konukların mutlaka görmeleri gereken yerler arasında.

Mardin’den 30 kilometre uzaklıkta, dünyanın ilk baraj kalıntılarının bulunduÄŸu Dara Harabeleri ile kent merkezindeki 13. yüzyıla ait Kasımiye Medresesi’nde tarihle iç içe gün batımının doyumsuz tadına varılabiliyor.

Midyat ilçesinin 23 kilometre güneydoğusundaki Mor Gabriel Deyrulumur Manastırı da dünyada üçüncü büyük manastır olarak tarihi boyunca yaşadıklarını konuklarına adeta fısıldıyor.

Mardin gezisinde kısa bir mola ve yöresel yemeklerin tadımı için tarihi Cercis Murat Konağı ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Mardin’e özgü taÅŸ mimarisinin örneklerini sunan Erdoba Konakları’nda da kaburga, içli köfte, ıkbebet (haÅŸlanmış içli köfte), incasiye (erik yahnisi) ve peynir helvası yenilebilir, Süryani ÅŸarabı tadılabilir. Rıdo Kebap Evi’nde ise özel bıçakla yapılmış Mardin Kebabı’nın tadına bakılabilir.

KAYNAK

Yorum yapmak için giriş yapınız.