Beldemizde Eğitime Dair

03 Nisan 2010 – 22:15

Fatih İlköğretim Okulu Müdürü Sayın Davut KAPLAN, beldemizde eğitim alanındaki gelişmelerden haberdar ederken, bizim de ister istemez “eskiye dair” aklımıza yazacak şeyler geliyor. Zaten bu sitenin asıl amaçlarından biri de köylüye nostaljik anılar yaşatmak değil midir?

Davut Hoca anlatırken,  içimizden “nereden nereye dedirten bir his” geçiyor. 1970’li yıllarda temel eğitimin ikinci kademesine (orta okul) devam etmek isteyen köylülerimiz 5+5 km’lik yolu yürümek zorunda kalıyorlardı. O günlerin çetin kış şartlarını da düşünürseniz 10 yaşındaki bir çocuk için ne kadar zor olduğunu daha iyi hesaplayabilirsiniz. Bugün çeşitli kademelerde görev alan birçok köylümüz, o günlerin zor şartlarını göze alan çocuklardan olabilir.

1970’li yıllarda köyümüzde orta okul olmadığı için köylülerimiz eğitimlerini sürdürebilmek için köyümüzden 5 km uzakta Şenköy’e kadar yürümek zorunda kalıyorlardı.1980’li yıllarda Türkiye ile beraber kalkınma hamlesine geçen köyümüz, eğitim alanında da ciddi değişim ve gelişim süreçleri yaşadı. Daha önceleri köyümüzün üniversite mezunları parmakla sayılacak kadarken, bugün öğretmeninden mühendisine, hemşiresinden doktoruna kadar, çeşitli kademelerde görev alan köylülerimize rastlamak mümkün.

Peki bunlar kimin eseridir? Fırsat verilirse, başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığının en iyi ispatıdır. 1970’li yılların zor şartlarını yaşamış birinin, beldemizin eğitim alanındaki sorunları tespit etmesi ve sorunları halletme konusundaki çabalarını takdir etmek ve desteklemek hepimizin görevidir.

Son yıllarda imkan bakımından standartların yükselmesi ve öğrencilerin okullar arası yarışmalarda başarı göstermesi, beklentileri daha da yükseltmiştir. Bu beklentilerin farkında olan okullarımızın öğretmenlerinin de ek heyecan yaşaması bizi umutlandırıyor.

Site olarak bize düşen görev dahilinde eğitime destek vermeye devam edeceğiz. Bu vesile ile tüm öğrencilere başarılar dilerim.

İsimsiz Kahraman

  1. “Beldemizde Eğitime Dair” 4 Yorum

  2. KİNDERİPTE EĞİTİMDE GELİNEN NOKTA,yı anlamak için zamanında civarın en büyük okulu olarak bilinen iki odalı köyümüz okulunu incelemekle mümkündür.1,2,3 sınıflar bir odaada,4 ve 5 nci sınıflar bir odada,tuvaleti olmayan,,,KADEMGE denilen dör duvarla çevrili bir çukur düşünün susuz kapası kırık ve sağlıksız… bir kaç ailenin dışında kızların okula gönderilmediği,erkeklerinde,her sabah geç geldiği,gelen öğrencilerin’de sınıfa girmeden önce, gelmeyen öğrencileri çağırmak için evlere gönderildiği,kış günleri her öğrencinin kolunun altında bir kaç odun taşımak zorunda olduğu,öğrenci kayıt ve arşivleri ile sınıf süslerinin yaz tatillerinde tahrip edildiği,ve daha neler neler…GÖRÜNEN KÖYE KLAVUZ GEREKMEZ..KİNDERİP EĞİTİM ALANINDA BİR DEĞİL BİRKAÇ ÇAĞ ATLAMIŞTIR ve BUNUN SEBEPLERİ MUTLAKA VARDIR.SEBEBİ ÇALIŞKAN FEDAKAR EĞİTİMCİ KÖY ÇOCUKLARIDIR.sevgiler hepsine…

    fehmi Akyol 5 Nisan 2010

  3. Sevgili isimsiz kahraman,

    Çok güzel konuları ele alıyorsunuz
    Beldemizde ortaokul’un olması ve eğitim seviyesinin yükselmesinde değerli hocamız Osman YELMER’in çok büyük katkısı olmuştur

    OĞUZ 5 Nisan 2010

  4. Değerli Fehmi ağabey, maalesef o kademge dediğiniz susuz wc ler ilkokulumuzda müdür olduğum 15 Kasım 1996 yılına kadar geldi, yani biteli fazla olmadı, 1996 yılında müdür oldum, rahmetli dedem Aziz Ahmeduni hastaydı, elinde bir kaç kuruş para vardı, oğlum bunları camiye verirsin dedi, ben de hayır istersen okul wc lerini yapalım dedim, çok memnun oldu, zamamın müdür yardımcısı Nurettin Aygur’un da koşturması ile o wc leri onarıp su çektik, Abdulhamit Kurt da evinin üzerindeki su deposunu sökerek okula taktı.
    Değerli Kardeşim Ata,

    Ağabeylerin ile beraber üç yıl boyunca şenköye yol yürüdük, liseyi okurken üç okul değiştirdim, gerçekten okumak için koşullar çok ama çok berbattı. Osman Yelmer beldemizde açılan ortaokulun açacısı değil, açılan okulun atanan ilk müdür yetkili öğretmenidir, kurucu müdürdür yani, her kurucu müdürün görevi okulu kurmaktır, emekleri çok geçmiştir elbet fakat ortaokulu açan kişi değildir.

    Fehmi Ağabey birleştirilmiş sınıflardan bahsetti zordu, ama en zor dönem Lübnan iç savaşının başladığı ve herkesin lübnandan göç ettiği 1975 yılıdır. Okul mevcudu bir anda 250 lerden 1000 lere fırlamış, mevcut üç derslikte üçlü öğretim yapılmaya başlanmıştı, sabah 06:30-10:00***10:00-13:30***13:30-17:00 ve sınıflar 80-90 lara çıkmıştı.

    Davut KAPLAN 6 Nisan 2010

  5. öncelikle yorumlarınız için teşekkürler.
    Oguz bey sınıf arkadaşım olmalı. Osman hoca deyince yorum yazmak istedim.
    Aslında yazımın konusu Osman hoca olacaktı,sonradan vazgeçtim.Foruma giren arkadaşlar bilir;orada da bu konuda uzun paylaşımım oldu.
    Sitemiz genele hitap ettiği için ana sayfaya herşeyi yazamıyoruz.forumda köy hakkında çok yazdım.yaklaşık 180 üyeden sadece 5-6 kişi foruma giriyor.
    ister üyelerimiz olsun isterse de ziyaretçilerimiz,foruma girmelerini,bu güne kadar açılan tüm konuları gözden geçirmelerini öneriyorum.

    saygılar…

    isimsiz kahraman 8 Nisan 2010

Yorum yapmak için giriş yapınız.