Eski Oyunlar…

14 Ağustos 2009 – 18:59

Eskiden çocuk oyunları tamamen çocukların hayal güçleri sonucu ortaya çıkardı. Bu nedenle oyunlar bugünkü gibi sadece eğlendiren vakit tüketen bir araç değildi. Çocuklar eğlenirken, hayal güçlerini kullanır, nesnelere şekil verir; hem zihnen hem de bedenen gelişir; paylaşmayı, kaynaşmayı, kazanmayı, kaybetmeyi, sorumluluk üstlenmeyi liderlik vasfı kazanmayı öğrenirlerdi.

Oyunlarda kazanmak ve kaybetmenin, bir ödülü ve cezası olması nedeniyle, çocuklar kazanmak için çalışmak gerektiğini, kaybetmenin de yaptıklarının bir sonucu olduğunu ve bu sonuca katlanmak zorunda olduklarını öğrenirlerdi.Yani oyunlar eğlendirirken aynı zamanda çocukları hayata hazırlardı.

Oyunlar yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterirdi. Erkek çocuklar için hareket gerektiren, oyunu kaybedenleri cezalandıran oyunlar tercih edilirken, kız çocukları ve yetişkinler için iyi vakit geçirten oyunlar tercih edilirdi.

Kız Çocuk Oyunları :

Tep ( Beş Taş)

İki kişi ile oynanan bir oyundur. Oyunun malzemesi beş adet misket büyüklüğünde yuvarlak taştır. Oyuna başlayan oyuncu beş taşı avucunun içine alıp salladıktan sonra yere bırakır. İçlerinden bir tanesini eline aldıktan sonra havaya fırlatır, aynı anda yerdeki taşların birini avuç ile alıp ve eliyle yukarıya fırlattığı taşı tutar. Önce tüm taşları birer birer; ikinci turda ikişer ikişer; daha sonra üçünü bir, diğerini tek olarak alır. Sonunda da yerdeki dört taşın hepsini bir defada alır. Sonra bir elinin baş ve orta parmaklarını yere koyarak bir köprü yapar, diğer eliyle taşları yere fırlatır. İçlerinden birini eline alır ve onu yine havaya atarken yerdeki taşları iki ya da üç hamlede eliyle kurduğu köprünün altından geçirir. Hepsini geçirdiğinde oyunu kazanır. Bunları yaparken havaya fırlattığı taşı düşürürse, ya da yerdeki taşları alırken diğerlerine temas ederse oyun sırası diğer oyuncuya geçer.

Arey (Beyzbol)

 

Oyun kız çocuklarına ait olmasına rağmen erkek çocuklar da bazen oyuna dahil olurdu. Kız çocukları eskimiş bez parçalarını yuvarlatıp oyuna hazır hale getirirlerdi. Bunun yanında beyzbol sopasına benzer bir sopaya da ihtiyaç duyulurdu. Çelik çomakta olduğu gibi top havaya kaldırılır, sağ eldeki sopa ile hızlıca havalandırılır oyunun öbür tarafındaki çocuklar, topu havada yakalamaya çalışır, topu yakalayan oyunu başlatma hakkı kazanır. Tahminimce bu oyunda yenme/yenilme yoktu amaç iyi bir vakit geçirmekti.

 

Erkek Çocuk Oyunları :

 Pere (Çelik Çomak)

Bir değnek ile çelik denen yaklaşık 20–25 cm. uzunluğunda ki parmak kalınlığında ki ağaç parçası oyunun malzemesidir. En az iki kişi ile oynanır, takım halinde de oynanabilir. Düzgün bir yere değneğin ucunun rahatça girebileceği genişlikte ve derinlikte bir yarık açılır. Bu yarığın üzerine çelik yerleştirilir. Oyuna başlayan oyuncu değneğinin ucunu, çeliğin altındaki yarığa sokarak tüm gücü ile rakibinin yakalayamayacağı kadar uzağa fırlatır ve değneğini çeliğin pozisyonundaki gibi çukurun üzerine koyar. Bu sırada diğer oyuncu yaklaşık 15–20 metre karşısında yerini alır, çeliği yakalamaya çalışır. Çeliği yakalarsa oyun sırası kendisine geçer. Havada yakalamazsa çeliği düştüğü yerden alıp, çeliğin fırlatıldığı çukurun üstüne doğru atarak  “en az değneğin boyu kadar” taşlara yaklaştırırsa atış sırası kendine geçer. Yaklaştıramazsa atışı yapan oyuncu değneğini alarak yerdeki çeliği sadece değneğin yardımı ile havalandırarak havada iken değnekle vurarak, uzağa atmaya çalışır, çünkü ne kadar uzağa atarsa o kadar çok sayı kazanacaktır… Üç uzaklaştırmadan sonra düştüğü yerden alarak adımlarını saymaya başlar, atış yapılan yere kadar sayar. Oyuncular hangi sayı üzerinde anlaşmışlar ise o sayıya ilk ulaşan kazanır.

  1. “Eski Oyunlar…” 2 Yorum

  2. Arkadaşlar;Oyun konusu,kinderip genç ve büyüklerinin en önemli işlerindendi.
    IŞKAVKALE denilen oyun,gizli ve kuytu yerlere yapılan topraktan küçük teciklerin,rakip oyuncu tarafından görünmesini önleme oyunu,rakipin görüp bozduğu her tepecik puan kaybı,görmediği her tecik ise,kazanılmış puan olurdu.
    Delikanlıların en önemli oyunlarından GÜLLE oyunu vardı.STANB denilen taşlardan yaptığımız (RIĞAYE)dediğimiz güllelerle, seyir zevki büyük bir oyun oynanırdı.
    Geceleri ise,hızzora denilen oyunlar oynanır,bu oyun sayesinde,çok küçük yaşlardan itibaren,her türlü kuş ismi ve fiziki yapısı hakkında bilgi sahibi olunurdu.
    IRFES dediğimiz ve bugün dünyanın her yerinde TEKVANDO olarak tanınan SPOR oyunu,yaz gecelerinde HARITINNIKRA nın vazgeçilmeziydi.
    daha neler neler..herkese sevgiler.

    fehmi akyol 19 Ağustos 2009

  3. IŞKAVKALE de ( tepeciklerin ) olacak

    fehmi akyol 19 Ağustos 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.