KÜLTÜREL ŞİDDETİMİZ

28 Temmuz 2009 – 20:56

Yaz geldi, kültürümüzün vazgeçilmezi olan düğünler de başladı. Birkaç gündür ağabeylerimiz, ablalarımız, kardeşlerimiz evleniyor. Şarkılar çalıyor halaylar çekiliyor havai fişekler ardı ardına patlıyor; bir bakıma kış aylarının, hasat aylarının verdiği fiziksel ve psikolojik yorgunluğunu belde halkımız bu düğünler sayesinde atarken kardeşlerimiz de dünya evine giriyor.  Çoğu düğünde de ister site için haber amaçlı, ister eğlence amaçlı olsa da bir şekilde bulundum. Edindiğim güzel izlenimleri de bu paragrafımda ardı ardına sıraladım. Peki hepsi bu kadar mı? Tabi ki hayır!

     Maalesef bu düğünlerde de magandalar ve magandacılık kültürü yine düğünlerimizin sırıtan ve aksayan yönüydü. Daha geçtiğimiz aylarda Mardin Bilge Köyü’ndeki 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamı ne çabuk unuttuk.  44 tane masum beden! Doğmamış çocuklar, anneler, yaşlılar ve kim bilir daha ne canlara kıyılmıştı. Bu olaylarda suçlu sadece o suçu işleyen bireyler değil şiddet toplumu olmayı, kalaşnikof ile ateş etmeyi bir kahramanlık olarak gören bizdik.  Yine çevremizde gerçekleşen birçok sevinç olayında maganda kültürü yüzünden gerçekleşen birçok ölüm olayını hangimiz duymadı ki. Yine geçen hafta ki bir düğünden örnek vereyim: Düğünde vatandaşın biri, ağır bir silahı eline aldı ve seri bir şekilde ateş etmeye başladı. Bir anda ağırlığından ve basınçtan olsa gerek silahın hâkimiyetini kaybetti; ama silah hala ateş ediyordu. Allah’tan silah kimsenin olmadığı yere doğru duruyordu. Yoksa büyük bir facia kaçınılmaz olacaktı. Başka bir örnekte ise yine bir vatandaş silahla havaya ateş ederken telefon ana kabloları koptu. Eğer silah telefon kablolarına değil de elektrik kablolarına ateş etseydi yine bir facia olurdu. Sonuçta çekirge iki kere sıçradı kurtuldu, ama üçüncüsünde sıçrayamayabilir.

 

 

   Sonuç olarak düğünlerde ya da diğer sevinç gösterilerimizde silahla ateş etmenin hiçbir faydası olmadığı gibi; ölüm tehlikesi, ses kirliliğine bağlı duyu kaybı, ruhsal bozukluk ve maddi açıdan da çok büyük zararları vardır. Madalyonun öteki yüzüne gelince, silahlarımız ve mermilerini üreten Amerikan, Rus ya da İsrail savunma sanayisidir. Attığımız her mermi de Filistin’e, Irak’a ya da dünyanın bir başka mazlum ülkesine bir bomba olarak düşüyor. Bu yüzden 21. yüzyılda geçte olsa şu maganda kültüründen sıyrılalım. Ne doğrudan ne de dolaylı bir şekilde hiçbir ölüme sebebiyet vermeyelim. Unutmayalım ki çekirge üçüncü seferde sıçrayamayabilir. 

 

 

Yusuf KAPLAN

NOT: Resimleri Büyütmek İçin Üzerlerine Tıklayınız.

  1. “KÃœLTÃœREL ŞİDDETÄ°MÄ°Z” 4 Yorum

  2. Her yaz mevsiminde gün geçmiyor ki maganda terörü haberini almayalım.Daha bu yazının yayınlandığı gün bile,başkentte sünnet düğününde,maganda terörü sonucu bir çocuk ölmüştür.
    Belki de bölgenin ve Türkiye nin en büyük sorunlarından biri olan bu teröre ne zaman son verilecek?!
    umarım ki bu yazı,çoğumuza duyarlılık bilincini hatırlatır.

    isimsiz kahraman 28 Temmuz 2009

  3. yusuf hocamin degerlendirmesine katilmamak mumkun degil.olmaz olsun boyle kultur.bildiklerimi ibretle okudum.cekirge misalide cok yerinde bir tespitti.basta hatirlatma icin tesekkurumu edip birazda bende bir iki sey ekleyeyim.okudum dedimya!hepimizin disarida boynunu buktugu bilge koyu katliami bizlere bir kac sey hatirlatmaliydi.o siddeti yapanlarda bu silahlanmanin ve siddetin urunuydu.dugunde silah atmak,yazarken bile kendi kendime guluyorum neyin nesi oluyor.eglenceli bir seymi hayir!dugunlere gelen cocuklar,en cok onlara yazik oluyor.siddeti mesrulastiran buyuklerinden ornek alacaklar cunku neticede onlar ne gorurse onlari uyugulayacaklar.dugunlerde atilan kursunlarin sekmesi sonucunda bizim koyumuzde olen insanimiz var yok degil var arastirin sorun en azindan ben biliyorum.burda soylemeyecegim ama var.bu konuda buyuklerimiz olan amirlarimiz ceza mueyyide kuralini acilen devreye sokmalilar sonra cekirgenin sicramasiyla kurtulamayiz.saygilar

    ibrahim pala 28 Temmuz 2009

  4. deÄŸerli kardeÅŸim çok güzel bir konuya el atmışsın.bu önemli ve hala kanayan bir yaramızdır. bir ÅŸekilde çözülmesi lazım ama malesef yetkililer bunun caydırıcılığıyla ilgili bir cezai iÅŸlem yaptıklarını duymadım. önüne geçilemez diye birÅŸey olmamalı bu nu yapanlar ki hemen hemen genelde aynı kiÅŸilerdir. ilk uyarıdan sonra kim olduÄŸu önemsenmeden ibret olacak bir ceza verilmsi durumunda caydırıla bilinir diye düşünüyorum. gibi gibi gibi…..

    tt_orhan 30 Temmuz 2009

  5. Site yine çok özel bir konuya el atmış. Her türlü şiddet ve magandayı kınıyorum

    tekince 30 Temmuz 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.