Eskiye Dair HerÅŸey…

13 Temmuz 2009 – 20:18

Bugüne kadar Kinderip.net aracılığı ile geçmiÅŸe ait birçok kültürel ve doÄŸal varlıktan haberdar olduk; Bunlar, taÅŸ mimarisi; desenli Nahit evler, Ibbaralar… Giyim kuÅŸam; Ä°ÅŸlig, fısten, saya… Toprak kaplar; cara, hıbbeni, ÅŸarbı…Tarım aletleri; Avakil, Hışeb, Megzun, Mekseh, Kasalıyye… Dokuma aletleri; Cume, Dulep… Ekmek piÅŸirme fırını; Tannor, Sec, Itfeye… El deÄŸirmeni; CaruÅŸe, Deng…  BuÄŸday sapı (Kasal) dan yapılan kaplar; selle şıbriyye, HımHım’den yapılan Kaffora ve atalarımızın ve doÄŸanın diÄŸer kültür mirasları l(Heybin, Devmıt IÅŸÅŸeh, Vata, Kafalbia, miden, biyar kıtto, Darac  Issannor ve yer altı tünelleri)
Daha düne kadar vazgeçilmez öneme sahip olan bu varlıkları, teknoloji ile beraber, önce devre dışı bıraktık daha sonra isimlerini bile unuttuk. Bu gidişle birkaç yıl sonra geçmişimize ait kültürümüzü oluşturan bu değerlerden tamamen habersiz kalacağız.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Kültürümüz ve buna ait varlıkların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde taşınması için, geçmişin hatırdan çıkarılmadan her zaman taze olarak muhafaza edilmesi, geçmişe ait terim örf ve adet, alet ve edevat ile yer ve mekanların korunmasıyla mümkündür.

İleride bu yönde yapılacak araştırmalara ışık olabilecek bir çalışmaya şimdiden başlamalıyız. Böylece yeni neslin eski köy hayatını yakından izleme ve geçmişte insanlarımızın nasıl yaşadığı ne yediği ne içtiği, günlük hayatlarını ne şekilde geçirdikleri, hangi zorluklarla karşılaştıkları, kısaca; sosyal tarihi hakkında bilgi sahibi olabilecekler.

Hemen hemen her evin ahırında veya başka bir köşesinde atıl durumda bekleyen geçmişe ait aletleri toplayıp yine eski mimariye uygun bir yerde sergilersek, gelecek kuşaklara sosyal tarih hakkında bilgi kaynağı oluşturabiliriz

Böyle bir çalışma hem insanların sosyalleşmelerine hem köyde ilk olması ve hem de gelecekte insanların görerek bilgiye ulaşması açısından, çok faydalı olacaktır.

 

Ä°simsiz Kahraman

Kinderip.Net & Sogutlubeldesi.Net

 

KONU İLE İLGİLİ RESİMLER 

  1. “Eskiye Dair HerÅŸey…” 14 Yorum

  2. ne yazık ki bilimsel yazılara kimse rağbet etmiyor. bilimsel yazılara fazla yorum yapılmmaması bunu gösteriyor.

    VEYSİ YEŞİLYURT 1 Mart 2009

  3. veysi hocam bunu ben önerdim.beğenmemek mümkün değil,ama yazılar arka arkaya yayımlanınca yazı yorumsuz kayıp gitti

    isimsiz kahraman 1 Mart 2009

  4. Bence de…. Ben bi kaç defa birÅŸeyler yazmayı denedimm.. ama baktım raÄŸbet yok.. vazgeçtim..

    YusufKaplan 1 Mart 2009

  5. Kasabamızda,yanlış deÄŸilse,iki ilköğretim okul ve bir lise,Belediye ve devlet hastanesi ve bunların barındırdığı bir yığın devlet memuru var ve sanırım bunların %90’ı da kasaba halkından,
    Bir internet sitesi için yazı yazmak,bir elin parmağı kadar insan tarafından yerine getiriliyor. bunlardan birisi YEŞİLYURT ÖĞRETMEN,onun yazdıkları okunsun veya okunmasın,yorumlansın veya yorumlanmasın,bu işin bilincinde olan herkes biliyorki,YEŞİLYURT ÖĞRETMEN görvini fazlasıyla yapıyor.Herkesi bilmem ama,ben ona teşekkür ediyorum.

    fehmi akyol 2 Mart 2009

  6. köyümüzü çok güzel tanıtmışsınız.thank you very much.

    gül 2 Mart 2009

  7. fehmi amcanın yorumu bana yeter. fehmi amca ve bütün ilgilenenlere teşekkürler.

    VEYSİ YEŞİLYURT 2 Mart 2009

  8. Veysi hocam gerçekten ellerine sağlık.değerli zamanını ayırıp, bizlere değerli bilgileri sunduğun için çok teşekkür ederim.

    DAVUT YEŞİLYURT 3 Mart 2009

  9. hocam yazılarınız gerçekten güzel

    MARDÄ°NLÄ° 3 Mart 2009

  10. very good

    ayla 26 Mart 2009

  11. DEĞERLİ İSİMSİZ KAHRAMAN,Kasabamızın geleceği için zaman zaman ürettiğiniz ilginç fikirlerden birine
    daha tanık olmaktayız.
    Geçmişten gelen kültürel zenginliklerin nesiller boyu hatırlanması ve bilinmesi, bu zenginleklere ait kalıntıların korunması ile mümkündür.
    Yüzyıllardan beri,Kasabamızda veya civarda kullanılan tarım aletleri,dokuma tezgahı ve diğer aparatları,giyim kuşam örnekleri ve buna ilişikin kumaşlar,Tabak çanak gibi araçların bulunarak,uygun bir yerde muhafaza edilerek sergilenmeleri kadar mükemmel bir düşünce olamaz.Bu düşüncenize destek olacak köydeki kardeşlerimize ve düşüncenizden ötürü sizlere tebriklerimi sunuyorum.

    fehmi akyol 15 Temmuz 2009

  12. davut hocamızla birbirimizden tamamen habersiz aynı anda aynı konuyu ele almamız ve hemen hemen aynı giriÅŸle yazıya baÅŸlamamız;tamamen tesadufidir.Yazıları birbirinden ayırmak için olmalıki admin ilk paragrafı yayınlamamıştır.önemli olan bu eksikliÄŸin nedenini deÄŸerli ziyaretçilerimize de hissettirmek…anlayışınıza.

    isimsiz kahraman 15 Temmuz 2009

  13. Eskiye dair herşey kinderipte kinderip.net te. Eskiye yönelik büyüklerimden duyduğum örf ve adetlere imreniyorum.. düğünlere kutlamalara panayırlara ve daha nelere. Aynı zamanda köyümüzün çok tarihi bir yapısının olduğnu artık hepimiz biliyoruz. Bunun içinde bizim geçmişe biraz yol alıp bi yerlerde kalan kültürümüzü gün yüzüne çıkartmaya başlamamız lazım. Bunun için öncelikle belde halkının bu tip konulara biraz daha ilgili olması gerekir. Ve özellikle ilköğretim 7-8. sınıflardan başlayan lisede devam eden bir bilgilendirmenin olması gerekir.
    Çünkü geçmişini unutanların geleceği sönüktür

    YusufKaplan 16 Temmuz 2009

  14. Yazının yönetime eksik ulaşması nedeniyle,girişsiz yayınlanmıştı.
    Yeniden düzenlenmiştir.

    isimsiz kahraman 20 Temmuz 2009

  15. Arkadaşlar, sizleri tebrik ediyoruz. Kültürümüzün korunması ve sürdürülmesi için bu kelimelerin insan hayatında kalması gerekmektedir. Bunu hatırlatıp gündeme taşımanız takdire şayandır. Böyle güzel çalışmaların devamını dileriz. Selam ve sevgilerimizle.

    haldeh.com 25 Temmuz 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.