Taziye Evleri

29 Mayıs 2009 – 01:01
PICT0017.JPG

Son günlerde gerek köyde gerekse köy dışında yaşayan köylülerimiz arasında adından sıkça söz ettiren taziye evleri veya misafir odaları geleneği aslında çok eskilere dayanmaktadır. Elektriğin olmadığı dönemlerde insanlar sosyal ve ekonomik sorunları; doyumsuz sohbetleri, taziye için dışarıdan gelen yabancıların toplandığı, bayramlaşma törenlerinin ilk olarak yapıldığı yer muhtarların evi idi. Yine köye gelen misafirlerin, fakirlerin gecelediği yer yukarı cami’nin küçük bir odası idi. Bugün olduğu gibi o günlerde de misafirlerin ihtiyaçları köylüler tarafından misafirperverlik adına karşılanırdı.

Artan nüfus ve ağırlaşan sosyal şartlar nedeniyle bugünkü köy taziye evlerine gerek duyulmuştur. Yani bunlar yeni bir gelenek değil, köyümüzün geçmişinden kalan güzel bir geleneğin “misafirperverliğin” devamıdır.

Bugün taziye evlerinin en belirgin özellikleri taziyeye yetişmek isteyen cenaze yakınlarını ağırlamaktır. Bir süreliğine misafirlere yemekler pişirilir, içecek ikram edilir. Tüm ikramlar için görevde bulunan gençler gönüllü kişilerdir. İkram edilen yemeklerden misafirleri bekleyen köylüler de yer.

Böylece misafirler, köylüler ve gençler merhum veya merhumeye inanç gereği vefa borcunu ödemiş olurlar. Aynı zamanda merhum veya merhumenin yakınlarının acıları da tüm köylüler tarafından paylaşıldığı için azalmış oluyor.

Bazen bu evler çeşitli sosyal paylaşımlar için de kullanılırlar; bayram kutlamaları, okutulan mevlitler ve çeşitli dini merasimler için de kullanılırlar.

  1. “Taziye Evleri” 2 Yorum

  2. degerli isimsiz kahraman’a saygilarimi belirterek,bu olusuma bastan beri karsiydim.cizgimde herhangi bir degisiklik yoktur.taziye yerleri yerine,yasam ve daha fazla yasam merkezlerinin insasina daha fazla yarar vardir.bakiniz bu uygulamalardan dogacak ilerdeki sorunlardan biride bugunun cocuklari yarinin gencleri bizi bu konuda cok elestirecekler.her mahallede ve her aileye ait bu beton yiginlarinin yerine insani daha fazla yasatacak normallesmenin yani sira morallesmeye daha cok ihtiyac vardir.insan olene kadar vardir oldukten sonrakini hatirlamazlar.yinede yazi yazma firsatini verdigin icin tesekkur ederim.ayrica hafif bir kil donmesi operasyonu gecirdim o yuzden ara verdim bilgine.

    ibrahim pala 29 Mayıs 2009

  3. Sevgili İsimsiz kahraman,Son yıllarda,Köyümüzde faaliyetini sürdüren taziye evlerinden daha öncede söz etmiştik. Bunların kuruluş amacı fayda ve zararları üzerinde fikir alışverişinde bulunmuş,O zaman görüşümü, Belediyenin ve köy ileri gelenlerinin önderliğinde kurulacak çok yönlü bir mekanın bu hizmetler için çok daha faydalı olacağı şeklinde ifade etmiştim… Bu mekanın,düğün,taziye,konferans v.s.gibi hizmetler için çok amaçlı olarak kullanıma sunulması şeklinde görüş belitmiştik.Böylece her ailenin bu amaçlar için sadece o ailece kullanılmak üzere kurulan”TAZİYE EVİ” yerine,köy halkı arasında birlik ve beraberliğin korunması sevinç ve üzüntünün tek çatı altında idrak edilmesi sağlanmalı demiştik.Bildiğiniz gibi,bu tür birlektelikler ESKİ TÜRKLERDE “OTAĞ” Bizim dilimizde ise,OTAK,muhtarlarımızın ekiden halkıyla birlikte köy konularının görüşülüp karara bağlandığı yer” İSLAM dininde CAMİ”ise,cemaatin bir araya gelip ibadet edilen”şer’i ve diğer sosyal konuların görüşüldüğü yer.Bütün çağlar boyunca halkımız;komşuyu, misafiri, yoksulu, yolcuyu,manevi duyguları ön planda tutarak hep gözetmiştir. Evinde,Handa,Camide,hiç fark etmez.BİRAZ UZUN OLDU AFFEDERSİNİZ….

    fehmi akyol 29 Mayıs 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.