Dünden bugüne kınderip ve mülki amirlerimizin kısaca hizmetleri

05 Åžubat 2009 – 20:30

 

           KİNDERİP,Güneydoğu Torosların eteğinde,Midyat,Ömerli,Savur ilçelerinin oluşturduğu üçgenin tam ortasında yer alır.Halkının tamamı Muhallemidir.Halk;Burada yetişen buğday, arpa, nohut,mercimek,Üzüm ve üzümden oluşturulan pekmez ve kuru üzümden elde ettiği gelirlerle geçimlerini sağlamaktadır.

             Son 60 yıla kadar,Her türlü ulaşım yaya,at ve merkeplerle yapılırdı.Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte,Anadolu’nun diğer kent, kasaba ve köylerinde olduğu gibi köyümüzden kasaba ve şehirlere yollar açılmış bir kısım motorlu araçlar bu bölgede de faaliyet göstermeye başlamış, böylece,halktan ekonomik durumu biraz iyi olanlar kasaba ve şehirlere bu ulaşım araçları ile gidip gelmeye başlamışlardır.

                   Kinderip’in tarihi, Muhallemilerin bu bölgeye gelerek yerleşmeleri  ile birlikte başlar ve birlikte anılır.

                   Daha önce çeşitli yazılarımızda, Kinderip’in ve dolayısıyla muhallemilerin tarihinden söz etmiştik.Yazımızda bu konulara değinmeyeceğiz.

                  Yüzyıllarca bu bölgeye hükmeden kavimler ve imparatorluklar, kinderip’in  doğal yaşamlarını olumlu yönde geliştiren ve kolaylaştıran hiçbir faaliyet yapmadıkları gibi, bölge halkı ile birlikte kinderip halkını da kendi işlerinde ve emellerini gerçekleştirmek uğruna bazen savaşçı ve bazen işçi olarak kullanmıştır.

                 Halk, çevresindeki toprağa can vermek ve ondan yararlanmak için, besledikleri hayvanlarla birlikte var güçlerini kullanmışlardır.İşledikleri topraklardan elde ettikleri ürünleri besin olarak tüketmiş, sarnıçlarda biriktirdikleri kar ve yağmur sularını da hayvanlarıyla birlikte içmiş ve kullanmışlardır.

              Kinderip ve civarında Akar su bulunmadığından, sebzecilik gelişmemiştir.Bu ihtiyaçları bazen çevre kasabalardan,takas yoluyla karşılamıştır.

             Aydınlatma işleri, önceleri bitki yağlarından elde edilen sıvının bir fitil ile birlikte kutulara konulması ve  fitillerin yakılmasıyla elde edilen ışıkla sağlanırdı.Daha sonraki yıllarda,gaz yağının bölgede yaygınlaşması sonucunda,fitilli kutular,camlı el fenerleri ve idare lambaları sayesinde insanlar etrafını aydınlatırdı.

            Kinderip’in ihtiyacı olan hizmetler, geç de olsa birer birer gelmiş ve halkımızın hizmetine sunulmuştur.Ancak,bunun kolay olduğunu söylemek mümkün değildir.Köy halkından  daha önceki  yazılarımızda MAKUL olarak söz ettiğimiz kişiler,bu hizmetlerin köyümüze gelmesi için çok yoğun çalışmış ve başarmak için varını yoğunu ortaya koymuştur.

          Köyde ilk ihtiyaç duyulan şeylerin başında su gelirdi. Bu suyu bulmak için, köyün girişine SONDAJLAR yapılmış ve çıkan su,önceleri halk tarafından taşınmak suretiyle ihtiyaçlarında kullanılmış,daha sonraları belediyeler döneminde yapılan su kulesine MOTOPOMPLARLA taşındıktan sonra borularla evlere aktarılmıştır.Suyun sondajla elde edilmesi döneminde muhtar olarak görev yapan YUSUF ŞAHİN ( Yusuf Abde)olayı kutlamak için,Maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp, Kaymakam ,askeri şahıslar,komşu köyün ileri gelenleri ve halkı davet etmiş ve köy meydanında büyük bir ziyafet vermiştir.Bu hizmetin verilmesinde katkısı bulunanları,köy halkı daima minnetle anacaktır.

           45-50 YIL ÖNCE, Yusuf SAĞLAM’ın muhtarlığı döneminde,yapımı devam eden Mardin Midyat yolunun ŞENKÖY ve SÖĞÜTLÜ köylerinden geçmesi planlanmışken, Söğütlü’nün gelişmesini istemeyen bazı siyasetçilerin anlamsız karşı çıkış ve etkilemeleriyle,yol, Şenköy’den çıktıktan sonra,bilinçli olarak,sola doğru bir yay çizdirilerek,söğütlüden uzaklaştırılmış ve böylece yolun Söğütlüden geçmesi engellenmiştir.Kiniderip ( Söğütlü) halkı bu anlamsız  durum karşısında,tarihi boyunca,yapmadığını yapmış, Mardin Midyat yolunu işgal ederek  trafiğe kapatmış ve hatta yolun yapımında kullanılan araçlara istemeyerek zarar vermiştir.Bu tarihte,görevli olan muhtar ve diğer görevliler de,halkın bu tepkisini zor da olsa yatıştırmayı başarmıştı.Onlara da şükran borçluyuz.

           Bugün Mardin Midyat yolu kasabamızın,(Kinderip-Söğütlü) bir iki kilometre kuzeyinden geçse de, Belediye hizmetlerinin yoğun bir şekilde verilmesiyle, yapılan bağlantı yolu ve çevrenin ağaçlandırılması,muhteşem bir bulvar meydana getirilmiştir. (Burada Hacci Bahri nin katkısını unutmamak gerekir)  son günlerde içme su boruları,köyün ortasından geçen derenin ıslahı,İç yolların alt yapısı,kaldırım, asfalt ve parke ile desteklenmesi, devletin katkısıyla yapılan ikinci bir ilköğretim okulu,lise,Hastane gibi hizmetler,yıllar önce köyü bilip eski günlerini yaşayanlarda doyumsuz bir mutluluk nedeni olmuştur.İki Başkan,Bahri AKMAN ve Şükrü ŞAHİN beye de hizmetlerinden ötürü şükran borçluyuz.

          Köyümün ilk Muhtarlarından Şehmus SAĞLAM,Diğer Bir Muhtar Selmo DERVİŞ,Halef PEKACAR,Yusuf ABDIKO,Bedrettin ŞAHİN, Emin ŞAHİN  de dönemlerinde,şartların elverdiği ölçüde,köyde barış ve mutluluk için ellerinden geleni yapmışlardır. Onları ve bu arada eski dönemlerde muhtarlık yaptığı halde adını hatırlayamadığım büyüklerimi saygı ve rahmetle anıyorum.

        Yeni muhtarlara gelince,Bu çorbada onlarında tuzu vardır.Hiç olmaz olur mu? Onlar da köyün bürokratik işlemlerinde gece ve gündüzlerini,maddi ve manevi güçlerini katarak çalıştılar.Sağolsunlar.

       Kinderip hep var olacak,var olmalıdır. Nerede olursak olalım onu özlüyor gelişmeleri mutlulukla olumsuzlukları da üzüntüyle izliyoruz. Öylece aklımdan geçenleri yazmaya çalıştım SÜRÇÜ LİSAN ETTİYSEM AF OLA.

Yazı: İsimsiz Kahraman ve Fehmi Akyol

  1. “Dünden bugüne kınderip ve mülki amirlerimizin kısaca hizmetleri” 6 Yorum

  2. geçmişe ışık tutan bir yazıı. deeğerli fehmi akyol ve isimsiz kahramana teşekkürler

    Yusuf KAPLAN 5 Åžubat 2009

  3. çok güzel bir paylaşım olmuş. çok teşekkür ederim.
    beldede bulunan arkadaşlarımdan bu paylaşıma gerek yapılan hizmetlerin gerekse şahısların resimlerinin temini ve yayınlanmasında katkıda bulunmasını temenni ediyorum.
    bu arada geçmiş muhatarlarımızdan olan rahmetli Berdrettin Şahinin ismini düzeltirseniz sevinirim.

    orhan ÅŸahin 6 Åžubat 2009

  4. SaygıdeÄŸer Ä°simsiz Kahraman ve Fehmi Akyol’un bu güzel çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum.
    Bu çalışmalar devam ettikçe tarimizi daha çok tanıyacaz,kendimizi daha iyi tanıyacaz ,geçmişten daha çok ders alacaz ve en önemlisi zaman içerisinde beldemizin tarihini yazılı olarak oluşturulmasında çok büyük katkı sağlanacaktır.

    Adnan ÅžAHÄ°N 6 Åžubat 2009

  5. çok güzel bir çalışma. isimsiz kahraman ve fehmi amcaya teşekkürler.

    VEYSİ YEŞİLYURT 6 Şubat 2009

  6. saygı deyer site yöneticileri ve büğüklerimiz yukarıda göstermiş olduğunuz dünden bu güne siyasetçilerimizin hizmetlerini ve beldemizin hiç eskimeyen yüzü güzel bir çalışma oldu ama biz her ne kadar büğüsekde tarihle ilgili bazı eksiklerimiz olabilir şunu diğeceğim biz egedeyiz burda marder den başka birde beni hilal derneyi vardır ara ara onlarla muhabbetimiz oluyor bizim köyün tarihi yok diğenler çıkıyor aralarında güya bizler bazı kabilelerden koparak mesken edindik kinderipi önümüzdeki günlerde sitenin baş sayfasında bu arkadaşları yanıltmak için bilenlerimiz ve büğüklerimiz gerçek bir çalışma yapıpda yayımlasınlar lütfen sevgili gençler siz lütfen çok bilmişlik yapmayın gerçek olsun şehmus pektezel

    ÅŸehmus 19 Åžubat 2009

  7. iyi güzel bi paylaşım olmuÅŸta yaptığın yanlış birÅŸey var şükrü ÅŸahinin bu köye yaptığı zarardan baÅŸka birÅŸey deÄŸil iÅŸi gücü satın alınacak namussuz oylar bulmaktan baÅŸka biÅŸey deÄŸil. ve ayrıyeten yusuf saÄŸlamı eleÅŸtirmiÅŸsin burada yusuf tuneyi ÅŸahin soyadlı insanlardan baÅŸka kime sorarsan onun o dönemin ÅŸartlarına raÄŸmen ne denli büyük iÅŸler yaptığını görürsün.mardin midyat yolunun kınderipten geçmemesinin faydalarını ÅŸimdi görmüyormusun? tek olumsuz yönü yol çalışmaları, olumlu ve en büyük yönü ise araç sesi yerine insan sesi duyuyoruz ve o yol kınderipten geçseydi kaza oranının ne kadar artacağınıda düşünmelisin, egzoz yani karbon oranından bahsetmiyorum bile.\\ şükrü ÅŸahinin en büyük komikliklerinden biri: valinin köyümüze geleceÄŸini duyduÄŸunda nehrin kenarlarına demir taktırması beni gerçekten çok güldürmüştü. taraflı bir yazı olduÄŸunun farkındayım ama dediÄŸim gibi aradığın soruların cevabını köyümüzün yaÅŸlılarından(soyad’a dikkat) öğren.

    evis 5 Mart 2014

Yorum yapmak için giriş yapınız.