Köyümün Karpuzları

28 Kasım 2008 – 18:58

 Beni keban ve atatürk barajına karşı biri olarak sakın düşünmeyin. Eskiden köyümün okulu evlerimizden biraz uzaktı. Okula gitmek için bize yol açmak zorunda kalan babalarımız bize, 3 metre yüksekliÄŸinde kardan tünel açardı. Yani 50 yıl ve daha önce köyümde, kar metrelelerle ölçülür, böylece köyümde karın getirdiÄŸi bereket bugünden kat be kat fazlaydı. BaÄŸlarım, bostanlarım, meÅŸe ormanlarım… BuÄŸday, arpa, mercimek, nohut ve darı tarlalarım daha verimliydi.

Nemli toprak altında yetişen ve 40 kiloya yaklaşan karpuzum, hasat mevsiminde toplanır, çetin kış şartlarında uzun kış gecelerinde merhum SAİD MELLEMİN amcamızın leziz BENİHİLAL hikayeleri dinlenirken, meşe odunlarının ısıttığı sac sobalarının etrafında afiyetle yemek için, samanlıklarda özenle saklanır, abarttı demezseniz; ŞUBAT-MART aylarına kadar dayanırdı.

 Son yıllarda Kinderipli kardeÅŸlerimin “ENVAÄ°” çeÅŸit üzüme, karpuza, kavuna, teruzi ve diÄŸerlerine hasret kaldıklarını biliyorum, sebeb kardır. YaÄŸmıyor artık, eskisi gibi derinliklere sular inmiyor. Bitkiler beslenemiyor. KEBAN ve ATATÃœRK BARAJLARI ülkeme elektrik, çevresine hayat getirdi ama; köyüme kar yaÄŸmaz oldu. ISTOH HALÄ°L‘de RIÄžA oynamak için karın kalkmasını bekleme zevki kalmadı.

Bu yazı “Site Yönetimi”nin isteÄŸi üzerine Fehmi AKYOL tarafından kaleme alınmıştır. GösterdiÄŸi ilgiden dolayı kendisine teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz.
  1. “Köyümün Karpuzları” 10 Yorum

  2. Yazıyı okuyunca içimden bir “ah…” çekmek geldi.teÅŸekkür ederim

    ömer 28 Kasım 2008

  3. Karlı tünelleri görmedim,ama annem sürekli anlatırdı.Bugün değil metrelerle,santimlere hasrettir köyüm.teşekkür ederim.

    isimsiz kahraman 28 Kasım 2008

  4. sitenin bir müdavimi olarak size değerli yorumunuz için teşekkür ederim.sizin gibi değerli insanların bizi beldemizin bilmediğimiz yönlerini anlatması çok güzel. devamının gelmesini temenni ederim.

    orhan şahin 29 Kasım 2008

  5. Fehmi Bey bize kendimizi anlatan samimi yazıları ile sitemize ayrı bir renk katmıştır. çok teşekkür ederiz yazılarının devamını her zaman dört gözle bekleriz. teşekkürler..

    sahinmehmet 29 Kasım 2008

  6. fehmi amcanin yazisina yorum cok eksik kalir yazan ellerinden operim.kesinlikle katiliyorum.ustune biseyler eklemek haksizlik olur bence.bende bu kurakligin son yillarda yoremizde yapilan orman katliamina bagliyordum ama fehmi amca daha bilimsel ve herkesin anlayacagi sekilde yazmis kutlamak lazim.fehmi amcam hatirlar belki[allam]den hebin tarafina bakinca neredeyse kirmizi topraga gozun ilismezdi her yer yemyesildi.oysa simdi kel tepeler hakim oldu buda anlatilan barajalarin etkisine yardimci olmustur.dusunun yine fehmi amca hatirlar.kislik yakacagimizi almak icin odun kesmeye gittigimizde dedem neredeyse hic bir guzel ve bakimli agaca ellettirmiyordu bir traktor odunda on kisi sabahtan aksama kadar pesinden kosturur bunu kesmeyin sunu kesin diye,onlar vefat edince bizler.sicaktan kacmak bahanesiyle en yakin ve guzel agaclari kestik bakimini yapmadik.yillar yillari kovaladi daha gecen sene bunca araziden sonra kesecek agacimiz kalmadigi icin disardan odun satin aldik oysa eskilere kalsaydi arazilerimiz inanin bu durumlara gelmezdi.bir lafimda koyumuzdeki odun tuccarlarina bir cift lafim var.insaf edin!maddi cikarlariniz icin cigerlerimizi kesiyorsunuz.sunuda eklemeden gecemeyecegim gecenlerde koyumuzden bir odun tuccari arkadasla konusunca hukumetten sikayetci oluyor laf arasinda nedenini soruncada kendi aklinca;baksana hukumet komur dagitiyormusta bu onun rizkini kesiyormus.adama bak yahu!

    ibrahim pala 30 Kasım 2008

  7. fehmi abinin köyümüzle ilgili bu nostaljik yazısından dolayı teşekkür ederiz. fehmi abi bu güzel yazılarına devam et.

    EGEMEN 30 Kasım 2008

  8. KARDEŞLERİM,küçük bir zaman dilimi içerisinde yazdığım iki cümleye karşı ve şahsıma gösterdiğiniz nezaket nedeniyle teşekkür ederim.Kullandığınız ifadeler sizin asil duygularınızın bir tezahürüdür

    fehmi akyol 30 Kasım 2008

  9. Yazımı küçük bir zaman dilimi içerisinde yazmam nedenle,unutup yazamadıklarım için eleştiri alacağımı düşünmüştüm.Nezaket gösterip beni mahcup etmediniz.
    1966-67 yıllırında Midyat lisesinde iken,yaptığımız tek şeyin gazete okumak olduğunu belirtmek isterim.
    Bu sıralarda,keban barajı inşaatı devam etmekle birlikte,fıratın suyu baraj gölüne aktarılmaktaydı.
    Gazeteler,baraj gölü nedeniiyle bölgede iklim değişikliği olabileceğini yazıyordu.
    O yıllardan sonra,gerçekten metrelerle ölçülen kar,her yıl azalarak,santımlerle ölçülmeye başlamıştı.
    Buna paralel olarak da bizleri on günlerce bazen,daha fazla evlerimize hapseden yaÄŸmur ve kar,artık köyümüze çok az uÄŸramaya,böylece’konumuza’adını veren KARPUZLAR ve diÄŸerleri de gitgide küçüldü ve yok denecek kadar azaldı.HABERÄ° 1966 da gazetelerden okumuÅŸtum.
    Sevgili PALA,dedelerimiz bir başkaydı,istersen onları kimseyle kıyaslamayalım.Olmazmı ? sevgi ve
    saygılarımla

    fehmi akyol 30 Kasım 2008

  10. Değerli arkadaşlarımın samimi yorumları için teşekkür ederim.

    isimsiz kahraman 30 Kasım 2008

  11. ben eskileri çok merak eden 16 yaşında bir kızım.köyümün bu unutulmuş hayatlarını bize sanki içindeymişiz gibi tattırdığınız için size çok ama çok teşekkür ederiz.lütfen yazmaya devam edin.yazılarınızı büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum.saygılar

    mardin güzeli 24 Aralık 2008

Yorum yapmak için giriş yapınız.