Lübnan’daki VatandaÅŸlarımız

20 Mayıs 2008 – 09:49

Lübnan’da patlak veren iç savaÅŸ, bu ülkede yaÅŸayan yaklaşık 5 bin Mardinli’yi de etkiledi.

2006 yılında Ä°srail’in Lübnan’a saldırmasının ardından göç etmek zorunda kalan Türk vatandaÅŸları, ÅŸimdi de bu ülkede yaÅŸanan iç savaÅŸ yüzünden aynı kaderle karşı karşıya kaldı.

Beyrut’un çeÅŸitli bölgelerinde yaÅŸayan binlerce Türk vatandaşı iç savaÅŸ yüzünden Türkiye’ye dönmek için Lübnan hükümetinin iznini bekliyor. Havaalanı ve Gümrük kapılarının kapalı olması nedeniyle Türkler evlerinde hapis hayatı yaşıyor.

Hizbullah ve El Fetih grupları arasında kalan Türk vatandaÅŸları bir yandan Hizbullah’ın bir yandan da El Fetih’in baskısı altında yaÅŸam mücadelesi veriyor. Lübnan’da korku ve endiÅŸe içinde yaÅŸayan Türk vatandaÅŸları Türkiye’nin kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Lübnan’da çıkan iç savaÅŸ yüzünden bu ülkeden kaçmayı baÅŸaran 5 aile Mardin’in Midyat ilçesi Söğütlü beldesindeki akrabalarının yanına yerleÅŸti.

Türk konsolosunun yardımları ile Türkiye’ye gelen Lübnanlı Türk vatandaÅŸları, geride bıraktıkları çoluk çocukları ve akrabalarının hayatlarından endiÅŸe ediyor.

İç savaÅŸ yüzünden evlerini terk ederek Türkiye’ye döndüklerini belirten 67 yaşındaki Åžemdin ve 65 yaşındaki Asiye PekÅŸen çifti, geride bıraktıkları çocuklarını merak ediyor.

1955 yılında Lübnan’a yerleÅŸtiklerini belirten Åžemdin PekÅŸen, iç savaÅŸ yüzünden Lübnan’da hem Hizbullah hem de El Fetih grupları arasında kaldıklarını belirterek, bir yandan Hizbullah bir yandan da El Fetih’in baskısı altında yıllarca yaÅŸadıklarını anlattı.

PekÅŸen, “Lübnan’da sadece bizim köyden 4 bin vatandaşımız yaşıyor. DiÄŸer vatandaÅŸlarımızla bu rakam 10 bine yaklaşıyor. Hepsinin de can güvenliÄŸi yok. İç savaşın patlak vermesi ardından Türkiye’ye gelmek zorunda kaldık. Geride 6 çocuÄŸumu ve akrabalarımı bıraktım. Onların hayatlarından endiÅŸe ediyoruz. Çünkü her 2 tarafta Türkleri sevmiyor.” dedi.

65 yaşındaki Asiye PekÅŸen ise Beyrut’un adeta bir barut fıçısı haline geldiÄŸini belirterek, savaÅŸ yüzünden evini ve çocuklarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. PekÅŸen, “Åžimdi köyümüze geri döndük. SaÄŸ olsun akrabalar bizi yalnız bırakmıyor. Ama geride evlatlarımız ve akrabalarımız var. Onları düşünüyoruz. Türkler bu ülkede çok yalnız kaldı.” diye konuÅŸtu.

PekÅŸen çifti Türkiye’den Lübnan’da Türk okullarının açılmasını istiyor. Hatta bu konuda BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Lübnan’ı ziyaret ettiÄŸi zaman burada yaÅŸayan Türkler bu dileklerini bizzat iletmiÅŸ.

İç savaşın diğer mağdur ailesi de 64 yaşındaki Mihdi ve 60 yaşındaki Halime Coşkun çifti. İç savaş yüzünden şeker hastası eşini alarak Türkiye gelen 60 yaşındaki Halime Coşkun, savaş yüzünden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Mihdi CoÅŸkun ise geride 6 çocuÄŸunu bıraktığını belirterek, “Åžeker hastasıyım. Tedavi olmak zorundayım. Burada saÄŸlık güvencem yok. Köylüler bana ilaçlarımı alıyor. Hayırseverlerin ve devletin desteÄŸini bekliyorum. İç savaÅŸ biterse eÅŸimle birlikte çocuklarımızın yanına döneceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

TÃœRK KONSOLOSLUÄžU SAYESÄ°NDE TÃœRKÄ°YE’YE GELDÄ°

Ailesini görmek için Lübnan’a giden Münire DoÄŸan adlı Lübnan vatandaşı, Türk konsolosluÄŸu sayesinde Türkiye’ye gelebildiÄŸini kaydetti.

Beyrut’ta yaÅŸanan iç savaÅŸ yüzünden hiç kimsenin dışarıya çıkamadığını anlatan DoÄŸan, “Her tarafta yaÄŸmur gibi mermi yağıyor. Çatışma bittiÄŸi anda dükkânlar açılıyor. VatandaÅŸlar ihtiyaçlarını alıp tekrar sığınaklara ve evlerine sığınıyorlar. Herkes korku ve panik içinde Türkler iki ateÅŸ arasında kaldı. Türkiye’ye dönmek istiyorlar.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Lübnan’da 40 yıl yaÅŸadığını belirten 58 yaşındaki Ä°sa Nas da şönleri söyledi: “5 yıl önce Türkiye’ye döndüm. Orada birçok akrabam var. Onların hayatlarından endiÅŸe ediyoruz. Önce Ä°srail saldırısı ÅŸimdi de iç savaÅŸ Lübnan’da yaÅŸayan sadece 5 bin Mardinli’yi etkiledi. Lübnan’da yaklaşık 10 bine yakın Türk vatandaşı yaşıyor. Bir çoÄŸu diken üstünde. Bizleri arıyorlar dönmek istediklerini söylüyorlar. Ama ÅŸu an gümrük kapıları ve havaalanı kapalı olduÄŸu için gelemiyorlar. Önümüzdeki günlerde 2006 da olduÄŸu gibi Türkler yine vatandaÅŸlarına dönüş yapabilir. İç savaÅŸ siyasi çatışmadan mezhep çatışmasına döndü. Çünkü Åžiiler ve Sünniler arasında çatışmalar artıyor. Her 2 tarafta Türkleri sevmiyor. Türkler’de ÅŸu anda her 2 tarafın tam ortasında yaşıyor.”

Lübnan’daki annesi ve kardeÅŸlerinden bir haftadır haber alamayan Hude Evis ise iç savaÅŸ yüzünden ailesini arayamadığını kaydetti.

Söğütlü beldesinden Lübnan’da yaÅŸayan yaklaşık bin 500 aile olduÄŸunu belirten çifte vatandaÅŸ olan Halit Bodur da, Lübnan’da 3 bine yakın sadece Söğütlü köyünden yaÅŸan Türk vatandaşı bulunduÄŸunu ifade etti.

Söğütlü Belde Belediye BaÅŸkanı Şükrü Åžahin, “Lübnan’daki iç savaşın Mardinlileri büyük oranda etkilediÄŸini belirterek, ÅŸu anda birkaç aile beldemize geri döndü. Geride kalan binlerce Türk vatandaşımız endiÅŸe içinde kaldı. Beldemizde hemen hemen her evin akrabası Lübnan’da yaşıyor. Onlarda haklı olarak akrabalarının can güvenliÄŸinden endiÅŸe ediyor. Türkiye’nin 2006 olduÄŸu gibi orada yaÅŸayan ve dönmek isteyen vatandaÅŸlarımıza yardımcı olmasını bekliyoruz. Daha önce 35-40 yıl önce çalışmak için Beyrut’a giden yaklaşık bin 500 aile var. Takriben bu da yaklaşık 3 bin nüfusa tekabül ediyor. Yani Beyrut’ta sadece 5 bin Mardin’li yaÅŸadığını biliyoruz.” dedi. (Cihan Haber Ajansı)

HABER Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° DÄ°ÄžER FOTOÄžRAFLAR

lbnn2.JPG   lbnn1.JPG   lbnn3.JPG

Resimleri Büyümek İçin Üzerlerine Tıklayınız.
Kaynak: Haberler.Com
  1. “Lübnan’daki VatandaÅŸlarımız” 4 Yorum

  2. slm tüm belde halkına bu sitede emegi geçen herkase teşekkür ederim hepiniz çok iyi ve misafir perversiniz busitede zati buları gösteriyor byyyyyyyy

    ibrahim taşdemir 17 Mayıs 2008

  3. bu habere kayitsiz kalamazdim inanin,cunku cok olduk galiba ya.ne bileyim bir cok seyi erken unatan toplumuz.1955 te bizimkiler lubnan’a gitmisler.ogun’un sartlarina bakarsak hakli,ama bugune bakarsak haksiz ne esas ve sebebi olmayan bos ihtiraslar icin hala ordalar.bakiniz gurbetcilerin lubnan’ gittikleri 1955 te turkiye tek partili donemden,cok partili doneme gecisin 1’yil donumuydu.zamanin cumhurbaskani ismet pasaya bir ciftci gelir derki’bizi ac biraktiniz’der.pasa,tamam’ama seni yetim birakmadim’diye cevap verir’nezaketce’.bu demektir ki devletin en yetkili agzindan devletimizin o gunku durumunu gozler onune seriyordu.lubnan ise 1900 lu yillarda osmanlilarin ordan cekilince;emperyal devletler bunu firsat bilip ortadoguya acilacak bir pazar ve oralari rahatca denetleyecek bir karakol yapacaklardi.bunu kisa surede basarip cazibe merkezi haline getirdiler.bizde ise elektrik yok,telefon yik,su yok egtim istenilen duzeyde degil tamami ile ilkel bir hayatti bizimkisi.oraya gittik ama orda unutulan bisey vardi orayi kendi halklari degil yabancilarin himayesindeydi.yani onlarin bizim gibi vatan nasil kurtarilir ve emperyalist devletlere nasil basa cikilir diye anlatacak ataturkleri yoktu.yani yabancilar pisirdiler yine yabancilar yiyecekler.mandaciligi kabul etmeyen bagimsizligi pasamin onderliginde kazanan bizler suyumuzda geldi,elektrikte geldi telefonumuzda ve bunu samimi olarak soyluyorum,dunyanin goz bebegi bir ulke haline geldik.yani roller degisti.2.dunya savasinda hitlerin politikalarini benimsemeyen sosyalist almanlar turkiyeyi secmeleri ve buraya yerlesmeleri tesaduf degildi.cunku turkiyenin gecmisinden gelen guven ve sorumluluktan onlari hic bir sekilde teslim etmeyecekti.allah askina sizde almanlar kadar cesaretli olun butun birikintilerinizi alin ne yiniz var neyiniz yok alin gelin lubnani bizim beldemizde kuralim.buralar bizim kadar sizin topraklariniz cesaretinizi toplayin gelin.lubnandaki gurbetcilerimizi en iyi anlayanlardan biride belde belediye baskanimizda bu haber uzerine cagri yapmasini istiyorum bir vatandas olarak.dunyanin neresinde kinderipli varsa saygi selamlarimi gonderiyorum,kalin saglicakla.

    ibrahim pala 26 Mayıs 2008

  4. EÅžKÄ°YA HAMÄ°DO SESLENÄ°YOR

    hamido ÅŸemme 22 Temmuz 2008

  5. ÅžEMME AÄ°LESÄ°NÄ°N BAÅž KAHRAMANI EÅžKÄ°YA HAMÄ°DO CEPTEN ARAYIN 0536 340 91 53

    hamido ÅŸemme 22 Temmuz 2008

Yorum yapmak için giriş yapınız.