SÖĞÜTLÜ (KİNDERİP)

11 Mayıs 2009 – 22:58

     Değerli Hemşerilerim,

    Uzun süreden beri beldemizle ilgili yaptığım araştırma ve incelemeler sonucunda elde ettiğim somut bir takım bulgular olmuştur. Ciddi bir tarih ve kültür hazinelerinin ortaya çıkması dönemine girme aşamasındayız. Yakın zamanda herkesin şaşkına döneceği bir dönemden geçeceğiz.

    Söğütlü (Kinderip) yakın bir gelecekte tahmin edilmeyecek mesafeler kaydetmeye adaydır, bu müjdeyi size şimdiden veriyorum. Size vereceğim ilk müjde Zavarip denen belde altı tünelinin Asurlar tarafından yapıldığı kesinleştiğidir,  Kapadokya ile aynı dönemde yapılmıştır. Yakın zamanda beldemizle ilgili ciddi sürprizlerle karşılaşacaksınız. Bazı bilgilerin şu aşamada gizli kalmasında yarar bulunmaktadır.

 

    Ancak hazine avcıları maalesef, ulaşırlarsa ciddi bir yağmalamaya girişeceklerdir, zaten uzun süreden beri de devredeler. Kültür Bakanlığı ile yola çıkılmaması durumunda geleceğimizi yok olur. Hazine avcılarına fırsat vermeyelim, hoşgörülü davranmayalım, tek hedefimiz Midyat’tan da öte bir turizm şehri haline gelmek olmalıdır. Herkesi gelecekte açığa çıkaracağımız ve açıklayacağımız bilgilerden sonra hazine avcısı dediğimiz bu şahsiyetsizlere karşı ciddi tavır içine girmelidir.

    Belde civarı her karış toprağın büyük hazineler misali değer kazanacağını da belirtmek isterim, ancak avcı dediğimiz bu şahısların yağmalamalarına fırsat vermemiz bu büyük hazineden bizleri mahrum edecektir. Altın, heykel bulma amaçlı kazılar aslında bir yığın yapıyı yok etmektedir. Altın yoktur, yapılar vardır ama altın ve taşınır eserler uğruna birileri devrede yıkımlar yapmaktadırlar. Lütfen hoşgörülü yaklaşmayalım.

 

    Tüm hemşerilerime saygılarımla.

     DAVUT KAPLAN

  1. “SÖĞÜTLÜ (KİNDERİP)” 7 Yorum

  2. Sevgili Davut Kaplan,Zevariplerle ilgili olarak,bir başka sitenin de haber yaptığı ve kültür müdürlüğü yetkililerini davet ettiği ve onlarla çalışmalar başlattığı bilinmektedir.Hatta bu site yetkilileri, zevariplerle ilgili bir çok resim yayınlamıştır.
    Arkadaşlarımızın ortak isteği üzerine,daha önce de konu ile ilgili fikrimi arzetmiştim.BİLİNDİĞİ GİBİ, Kinderip,binlerce yıldan yerleşim yeridir. Söylediğiniz gibi ASUR kenti olma olasılığı fazladır. Bu kent bin yıllardan beri yerleşim yeri ise,burayı ele geçiren halkımız,burayı yeniden imar ederken veya ilave yapılar yapılması sırasında buranın altını üstüne getirdiğinden ve buradaki değerleri yok ettiğinden hiç kuşkum yok.Yani,Zevaripleri her kişi kendi binasının altında kalan bölümünü Ahırına katmış ve diyer Zevarip parçasıyla irtibatını kesmiştir.Yaklaşık 50-60 yıl önce,köyün Güneybatısında bulunan tepenin,imara açılması sırasında,temel için yapılan kazılarda biri birine kapılarla bağlı yüzlerce sarnıç olduğu görülmüştü.Ben buna tanık olmuştum.Köyümün altındaki Zevariplerin de benzer sarnıçların biri birine bağlanmasıyla meydana geldiğini düşünmüş ve o zaman da böyle bir açıklama yapmıştım.Çalışmalarınıza ışık tutması düşüncesiyle böyle bir açıklama yapma gereği duydum.Başarılar diler Sevgiler sunarım.

    fehmi akyol 12 Mayıs 2009

  3. Sevgili Davut Öğretmenim; Öncelikle bu tür yapmış olduğunuz çalışmadan ötürü sizleri ve varsa diğer ekibinizi tebrik ediyorum. Malumunuz olduğu üzere bu çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimleri tarafından yürütülmesi nedeniyle, “İVEDİ” bu Bakanlığı harekete geçirip yazınız içeriğindeki o kaygılarınızıda böylelikle sona erdirmiş olacaktır. Tabiki benimde çok önemli gördüğüm bu eserler için herhangi bir katkımız olması halinde her an hazır olduğumuda vurgulamak istiyorum. Görevinizde başarılar diler Saygı ve Sevgilerimi Sunarım.

    Ramazan TAŞTEKİN 12 Mayıs 2009

  4. Değerli Fehmi Ağabey, Ramazan Ağabey ben bir resimden yola çıktım ve çalışmalarım gerçekten 1993 ten beri aralıksız sürmektedir, ancak teşfettiğim bir duvar resmi ile yola koyuldum ve bu resim asur hasar görmüş ise bile görülebilecek durumdadır, önce bir tarihçi ile bağlantı kurdum asur kralı dedi, ardından bir kilisenin papazına gösterir göstermez o da tereddütsüz asur kralı dedi. Derken asurlar dönemini mercek altına aldım, zavarip kapadokya ile aynı benzerlikleri gösterir, kapadokyada asur döneminde en şaşalı dönemini yaşıyordu kayseri ile beraber. Fehhul dediğimiz çeyrek kuyular yine asur döneminde ticari amaçlı kazılan şarap kuyuları idi. Beldemizdeki binlerce fehhul bulunur, burası iddia edildiği gibi tarıma çok elverişli araziler değildi, ama bağcılık doruktaydı, zaten asurlar da ticareti ön planda tutan bir yapıya sahipti. Asurlar taş oyma, taş işleme ve taş kazıma alanında yeryüzünün en becerikli halkıydı. Nemrut harabaleri, kapadokya ile zavarip asur dönemi kalıntılarıdır. Bulduğum resmin nerede olduğunu şu an söylememe kararındayım, sebebini de zaten beyan ettim. Çünkü tahrip edilmesinden korkuyorum. Selamlar, saygılar

    Davut KAPLAN 13 Mayıs 2009

  5. Bu çalışmalarından dolayı, davut hocamı tebrik ederim, bundan sonra yapılacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesi, böylece beldemizin geçmiş tarihi itibarı ile,Kültür, Sanat, Sosyal yaşam ve Ticaret alanında ne kadar eski olduğununun tespit edilmesi, böylece adının turizmle anılması ve iyi yerlere gelmesi bütün belde halkının tek temennisidir, katkısı geçen herkese bir turizmci olarak şimdiden teşekkürler.

    mustafa GÖZ 14 Mayıs 2009

  6. Birde şunu unuttum, Haziran ayı sonunda İzmir’den bir veya iki otobüs yerli turist Gap turu için bizim beldemizede uğrayacak, inşallah bu kendi alanında bir ilk olup, devamının gelmesini temenni ederim, siz büyüklerimden gereken alakayı göstereceğinizden şüphem yoktur, beldem için herşey değer, umarım birgün bende oraya yerleşirim. Hepimiz kıymetini bilelim.Bizi kimse bölemez Mardin ve midyat daima asil duruşunu koruyacaktır, bazı oyunlar dönsede biz dimdik ayaktayız, biriz bir bütünüz, dilimiz ve dinimiz ayrı olsada birbütünüz.

    Herşey Söğütlü için,

    mustafa GÖZ 14 Mayıs 2009

  7. yahu bu çalışma kinderip.com tarafından yapılmış.Ne çabuk sahiplendiniz.

    bu ne turşu bu ne lahana 23 Mayıs 2009

  8. yahu bu çalışma kinderip.com tarafından yapılmış.Ne çabuk sahiplendiniz.

    bu ne turşu bu ne lahana 23 Mayıs 2009

    ________________________________________________________________________________
    Editör:Bizleri vicdanımızla baş başa bırakmak isteyenleri,vicdanları ile baş başa bırakmak istiyoruz.İşte konu ile ilgili yıllar ve aylar önceki çalışmalarımız;
    Söğütlü’de gerek eski mezarlıkların tamamen incelenmesi, gerekse Zavarip denen yer altı mağara şehrinin incelenmesi için çalışmalar ilerleyen dönemlerde yapılacak ve bir çok karanlık nokta aydınlığa kavuşacaktır.
    Beldemizin Tarihi
    02 Mart 2008 – 04:25

    Belediyeden beklentilerimiz…
    21 Aralık 2008

    Belediyeye; Köyümüzün turizme kazandırılabilecek tek tarihi kalıntıları ve tahminlere göre Bizans ve daha önceki dönemlere ait “Zavarip”leri (köyün altındaki tünel veya dehlizler) gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Varlıklarından yüzyıllar önce bütün köylülerin haberdar olmasına rağmen olumsuzluklar nedeniyle bu güne kadar haklarında kesin bir kanıta varılmamıştır. En kesin delil, elli yıl önce bir inşaat için yapılan kazıda, birbirine küçük kapılarla bağlı onlarca sarnıç ortaya çıkmasıdır. İlgisizlik ve son yıllarda yol genişletme çalışmaları nedeniyle tünellerin girişi olarak kabul edilen dar bir mağara hemen hemen kapanmıştır. Köyün tüneller üzerinde kurulmuş olması ve bir çok girişinin kapanmış olması bu tarihi, gün ışığına çıkarmaya gönüllü insanların işini oldukça güçleştiriyor. “Zavarip”lerin bir an önce turizme kazandırılması için çalışmalar başlatılması gerekir. Bu da ancak sayın belediye başkanımızın öncülüğünde ve gönüllü insanların desteği ile olabilir. Yazı: İsimsiz Kahraman
    ————————————————————————————
    Bu yorumun kinderip com tarafından gönderilmediğine inanır,rakip değil;kardeşliğimizin daima galip geleceğini herkese duyurmak istiyorum.

    isimsiz kahraman 23 Mayıs 2009

Yorum yapmak için giriş yapınız.