Belediyeden beklentilerimiz…

21 Aralık 2008 – 16:58

Belediyeye

Köyümüzün turizme kazandırılabilecek tek tarihi kalıntıları ve tahminlere göre Bizans ve daha önceki dönemlere ait “Zavarip”leri (köyün altındaki tünel veya dehlizler) gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Varlıklarından yüzyıllar önce bütün köylülerin haberdar olmasına rağmen olumsuzluklar nedeniyle bu güne kadar haklarında kesin bir kanıta varılmamıştır.

 En kesin delil, elli yıl önce bir inşaat için yapılan kazıda, birbirine küçük kapılarla bağlı onlarca sarnıç ortaya çıkmasıdır. İlgisizlik ve son yıllarda yol genişletme çalışmaları nedeniyle tünellerin girişi olarak kabul edilen dar bir mağara hemen hemen kapanmıştır. Köyün tüneller üzerinde kurulmuş olması ve bir çok girişinin kapanmış olması bu tarihi, gün ışığına çıkarmaya gönüllü insanların işini oldukça güçleştiriyor.

“Zavarip”lerin bir an önce turizme kazandırılması için çalışmalar başlatılması gerekir. Bu da ancak sayın belediye başkanımızın öncülüğünde ve gönüllü insanların desteği ile olabilir.

Yazı:  İsimsiz Kahraman

  1. “Belediyeden beklentilerimiz…” 11 Yorum

  2. Sevgili isimsiz kahraman,günlerdir yazıyoruz. son zaman yazılarımıza bir yorum gelmemesi, yazılarımızın okunmadığı veya beğenilmediği düşüncesini taşımaya başladım.
    Ben senin yazını izin verirsen biraz yorumlamak isterim.Bu dehlizler konusu,binlerce yıl önce burada yaşayan insanlar,su ve diğer yiyeceklerini saklamak için yan yana kazdıkları sarnıçların biribiriyle küçük kapılarla olan bağlantılarından ibaret olduğunu,daha sonra ecdadımız tarafından,sarnıçların üzerine yapılan her ev,kendi hissesine gelen sarnıçı diğerinden bağımsızlaştırarak,kendine ahır veya samanlık yapmıştır.Bunların ortaya çıkması için,belki köyün tamamını yıkmak gerekir.Bıro Şemme,nin eskiden okul olan evinin kuzey ve batısında kalan bütün o tepe,böyle sarnıçlarla doluydu ve söylediğim şekilde inşaatlarla yok edilmiştir.Ancak,tamamen haksız olmadığını da MÜJDELİYEYİM sana,Hasse ailesinin oradan başlayan bir dehlizin,sizin evlerinizin altından GÖKALP ların evinin bahçesine gittiği,hep söylenir ve dar olan tünelin belirttiğim girişinde bırakılan bir kedinin gökalpların bahçesinden çıktığı söylenirdi.Benden bu kadar.İlgilendiğin için teşekkürler.

    fehmi akyol 22 Aralık 2008

  3. Bence yazılar okunuyor, yorum yapılıp yapılmaması ayrı bir şey…
    Değerli Fehmi amca yorumunuz bile yeterli…Teşekkür ederim.

    isimsiz kahraman 22 Aralık 2008

  4. ismsiz kahramanı destekliyorum. ayrıca heybinde önemli bir tarihi yer oranında araştırılıp gün yüzüne çıkarılması lazım. fehmi amca gerçekten bütün arkadaşlar sizin yazılarınızı ilgiyle okuyor. siz bizim için önemli bir kültür hazinesisiniz. ALLAH sağlıklı ve uzun ömürler versin.

    VEYSİ YEŞİLYURT 22 Aralık 2008

  5. Kardeşlerim;Yorumlama işi,bende karşılıklı sohbet hissi ve lezzeti veriyor.Uzun yıllar ayrı kaldığım köylümle konuştuğum duygusuna kapılıyorum.İşte konuştuk Veysi öğretmenim,fena mı oldu..İyi dilekleriniz için teşekkür eder gözlerinizden öperim.

    fehmi akyol 23 Aralık 2008

  6. YAZILARINIZI COK DIKKATLE TAKIP E§DIYORUZ:AYDINLANIYORUZ SAYENIZDE TESSEKKUR EDIYORUZ:

    arman 23 Aralık 2008

  7. Fehmi amcaya sürekli cevap yazıyorum,nedense arman beye yazamadım.teşekkürler arman bey.Yazılarımı bir kişi bile beyendiyse yeterlidir,benim için…

    isimsiz kahraman 23 Aralık 2008

  8. Sayın İsimsiz Kahramana katılıyorum. Yazılar okunuyor. Tarihimize gelince diyeceğim şu ki gerçek bir medeniyetler armonisini barındırıyor bence.. Ama kayıp tarih değil günyüzüne çıkan tarih olursa

    YUSUF KAPLAN 23 Aralık 2008

  9. yazılarınızın okunmaması düşüncesine kapılmayın lütfen.yazılar beğenilerek okunuyor,ama yorum yapmak unutuluyor olabilir.çok güzel yazılar yazıyosunuz.bunların güzelliğini ifade edcek söz bulamıyorum.yeni yazıların çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.eğer orda biri varsa lütfen bana cevap yazsın.beni çok sevindirirsiniz

    mardin güzeli 24 Aralık 2008

  10. bide veysi hocanın öğrencisi olduğumu söylemeden geçemeyeceğim.hocama saygılar

    mardin güzeli 24 Aralık 2008

  11. Mardin güzeli,yorumlarınız için teşekkür ederim.

    isimsiz kahraman 24 Aralık 2008

  12. İsimsiz kahraman arkadaşımıza katılıyorum, daha önce bunu muhtelif ilgili yerlere ben de aktardım. Selamlar

    Davut KAPLAN 29 Aralık 2008

Yorum yapmak için giriş yapınız.